19 augustus 2024

CDA kritisch over effectiviteit ROM InWest

De Noord-Hollandse CDA fractie heeft vragen over de effectiviteit van de ROM InWest, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Holland. De organisatie heeft de middelen en het netwerk om innovatieve MKB-bedrijven in Noord-Holland te ondersteunen, maar het CDA heeft zorgen over de daadwerkelijke inzet van deze middelen: ‘’In het jaarverslag staat dat er 135 aanvragen zijn binnengekomen vanuit het MKB, maar er is maar in 12 daarvan geïnvesteerd. Ook was er veel meer te besteden aan het MKB dan nu vanuit het fonds is gedaan. Hier hebben wij een aantal vragen over’’ aldus duo-statenlid Ruth Engels.

ROM InWest kan een belangrijke rol spelen in het versterken van de regionale economie en het realiseren van transitieopgaven op het gebied van energie en circulaire economie. De Provincie Noord-Holland heeft samen met verschillende gemeentes een aandeel in de ROM InWest via een gezamenlijke regionale samenwerking. Voor het innovatieve MKB speelt de ROM InWest een grote rol, juist omdat het MKB moeite heeft met het vinden van goede financiering. Engels: ‘’Uit het jaarverslag van de ROM InWest blijkt dat van de beschikbare €60,7 miljoen maar ongeveer €4,7 miljoen is besteed aan het MKB. Waarom is er nog maar een klein deel is geïnvesteerd?’’. Het CDA vraagt zich af wat er wordt gedaan om deze bedrijven, die bijdragen aan de energietransitie en circulaire economie, te ondersteunen. 

‘’Wij vinden het belangrijk dat de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie versnelt, daarvoor hebben we innovatieve MKB-bedrijven in onze provincie hard nodig. Het is mooi dat de ROM InWest is opgericht om in innovatieve MKB-bedrijven en projecten te investeren, echter is er nog maar in twaalf proposities geïnvesteerd. We willen dan ook van GS weten of er alles aan gedaan wordt om in MKB-bedrijven en projecten die bijdragen aan die gezamenlijke ambitie te bereiken, te ondersteunen en daarin te investeren.’’ Aldus Ruth Engels. Het CDA heeft naar aanleiding hiervan vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.