08 juli 2024

CDA: ‘’Provincie moet meer doen voor het verduurzamen van verenigingsgebouwen’’

Het CDA Noord-Holland vindt dat er meer geld moet naar het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, zoals sportverenigingen, culturele voorzieningen en dorpshuizen. De provincie laat hier een enorme kans liggen om echt impact te maken, volgens CDA-fractievoorzitter Dennis Heijnen. ‘’Deze maatschappelijke voorzieningen spelen een cruciale rol in onze gemeenschappen. Het brengt mensen samen en zijn waardevol voor de leefbaarheid van dorpen en steden. Veel verenigingen hebben het nog steeds lastig door stijgende energiekosten. Met het verduurzamen van hun gebouwen slaan we twee vliegen in één klap. We verduurzamen en helpen deze organisaties’’ Aldus Dennis Heijnen.

De coalitie heeft in het coalitieakkoord aangegeven meer te willen doen voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Deze grote ambities moeten volgens Heijnen nog wel waargemaakt worden. ‘’In de aanloop naar de volgende begroting lezen we dat de provincie geld de komende jaren geld overhoudt. Dit moet wat ons betreft ingezet worden voor het verduurzamen van bijvoorbeeld sportaccommodaties en andere voorzieningen’’.

Het provinciale fonds voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, opgericht in de tijd van corona om de economische en maatschappelijke gevolgen te verzachten, was heel populair. Het aantal aanvragen vanuit maatschappelijk vastgoed was hoger dan de beschikbare subsidie. Veel partijen zijn daarom destijds buiten de boot gevallen. Heijnen: ‘’We willen graag dat de provincie wederom een vergelijkbare subsidiepot opstelt om partijen met maatschappelijk vastgoed te helpen met hun energierekeningen, zodat ze overeind blijven en zich kunnen blijven inzetten voor het goede werk in de samenleving’’. Het CDA zal daarom komende maandag tijdens de Provinciale Statenvergadering via een motie aandacht vragen voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.