06 september 2024

CDA wil duidelijkheid over toekomst Provinciaal Programma Landelijk Gebied

Het CDA Noord-Holland wil weten wat de provincie Noord-Holland gaat doen nu het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) door het kabinet wordt geschrapt. Statenlid Willemien Koning: ‘’We verkeren nu in een situatie van grote onzekerheid. Gaat Noord-Holland nog wel door met het PPLG of komt er een totaal ander programma? We hadden wel verwacht dat het NPLG en het PPLG aangepast zouden worden door nieuwe richtlijnen van het nieuwe kabinet maar helemaal schrappen is wel erg rigoureus omdat diverse opgaves voor het landelijk gebied niet van tafel zijn. We rekenen bij nieuwe plannen van het kabinet wel op samenwerking met de agrarische sector. Draagvlak van onderop en vanuit het gebied is belangrijk. Het CDA gaat samen met JA21 vragen stellen aan de gedeputeerde over de laatste stand van zaken.

In Noord-Holland wordt al jaren gewerkt aan de uitwerking van het PPLG. Hiervoor zijn extra ambtenaren ingezet om de gebiedsprocessen vorm te geven. Koning: ‘’Wij zijn benieuwd wat er gaat gebeuren met het budget voor het PPLG en met de ambtenaren die hieraan werken. De mogelijke afschaffing van het NPLG en PPLG brengt grote onzekerheid voor alle betrokkenen met zich mee. De opgaves voor het landelijk gebied rond waterkwaliteit, mestplaatsing, stikstof en natuurbeheer vragen om duidelijke antwoorden en een goed plan in overleg met de agrarische sector. Wij willen weten hoe het college hiermee omgaat en welke stappen worden ondernomen om onze boeren, ondernemers en PAS-melders perspectief te bieden en tegelijk te voldoen aan behoud van natuurkwaliteit.”

Daarnaast wil het CDA weten of de provincie met een alternatief plan komt als het NPLG en PPLG worden geschrapt. Koning: ‘’Blijft de provincie verantwoordelijk voor dit dossier en wanneer kunnen we hierover meer duidelijkheid verwachten?’’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.