05 oktober 2021

Een toegankelijk en toekomstbestendig Westfries Museum

Afgelopen vrijdag bracht de Provinciale Statenfractie van het CDA Noord-Holland een bezoek aan Hoorn: voormalig VOC stad en met haar monumentaal erfgoed misschien wel een van de mooiste parels in onze provincie. Door de rijke geschiedenis ten tijde van de Gouden Eeuw heeft het Westfries Museum belangrijke stukken in de collectie. Maar de stukken en het verhaal van Hoorn komen niet tot hun recht in het huidige pand en dus is verbouwing nodig. 21 september 2021 heeft de gemeenteraad akkoord gegeven voor een nieuw Westfries Museum, met een kostenplaatje van 18 miljoen euro. Ook de provincie doet een duit in het zakje, Noord-Holland draagt 300.000 euro bij voor verduurzaming. Het doel van deze investering? Een jonger, diverser en groter publiek.

Fundering

Tijdens ons bezoek worden we eerst op het Achterom ontvangen door Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum sinds 2007. Geerdink geeft uitleg waarom deze investering juist nu nodig is. In de volksmond komt 18 miljoen over als een flink bedrag, maar het wordt al snel duidelijk dat het grootste gedeelte gestoken wordt in het broodnodige funderingsherstel, die door individuele verzakking van de zeven verschillende panden zeer noodzakelijk blijkt.

Toegankelijkheid

Met de verbouwing wordt ook breed ingezet op verbetering van de toegankelijkheid. Het eigenaardige karakter van de samengestelde panden wordt meer dan duidelijk tijdens de persoonlijke rondleiding van Marjan Faber, een vrijwilliger van het museum die met veel passie alle bijzondere ruimtes en museumstukken laat zien. De bijzondere route legt bloot welke restricties het museum kent door de huidige staat van de panden. Met de verbouwing zal dus ook breed ingezet worden op verbetering van de toegankelijkheid, zodat ook mindervaliden het museum kunnen bezoeken. We sluiten de rondleiding af met een Virtual Reality Tour waarin Batavia tot leven komt.  Het museum neemt ons mee op reis en het wordt ons duidelijk welke mogelijkheden er nog liggen voor het museum om de bezoekers te prikkelen.

De toekomst van het verleden

Niet alleen zal met het bouwplan afstand gedaan worden van het kruip-door-sluip-door karakter van de panden, ook wordt aandacht besteed aan de actualisering van het debat omtrent het slavernijverleden. Het nieuwe museum zal de dialoog aan gaan met bezoekers over de geschiedenis en zo het discours over de Gouden Eeuw actualiseren. “Het museum krijgt hiermee een nieuwe toekomst, ook vanwege de andere manier van kijken naar en omgaan met het verleden,” stelt directeur Ad Geerdink. “Met een nieuw concept, gevarieerdere presentaties en de inzet van innovatieve technologieën trekken we een jonger, meer divers en groter publiek. Dat zorgt voor meer bezoekers en dat levert weer economische kansen voor Hoorn op, plus meer eigen inkomsten voor het museum. Zo kunnen we de verhalen over de historie van de stad en regio blijven uitdragen: er worden nu immers door de maatschappelijke ontwikkelingen andere vragen gesteld aan onze vaderlandse geschiedenis. Hiermee blijven we ook in de toekomst het historische visitekaartje en een belangrijke verhalenverteller van de stad Hoorn.”

Lees hier het persbericht van het Westfries Museum zelf over de verbouwing

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.