Nieuw Masterplan Wonen is ongeloofwaardig en biedt geen oplossing woningnood
Na vier jaar waarin het provinciebestuur onder het mom van “bescherming bijzonder landschap” tientallen woningbouwprojecten heeft tegengehouden, komt er vlak voor de verkiezingen een nieuw plan. Maar dit “Masterplan Wonen”, van VVD gedeputeerde Loggen is geen oplossing voor de woningnood? Statenlid Wilma van Andel (CDA) noemt bovendien de timing van het plan ongeloofwaardig. “Je kunt niet jarenlang woningbouwprojecten tegenhouden om vlak voor de verkiezingen te gaan doen alsof je de woningnood alsnog gaat oplossen. De provincie blijft op veel plekken veel te weinig ruimte bieden”.
Het Bijzonder Provinciaal Landschap, dat vanuit de tekentafel in Haarlem is gemaakt en op veel plekken volgens het CDA en veel gemeenteraden helemaal niet zo bijzonder is, legt veel beperkingen op. Bij het vaststellen van de omgevingsvisie had coalitiepartij VVD op de zorgen van het CDA het volgende antwoord: “Er is niets aan de hand, want er komt een Masterplan Wonen”. Dit plan ligt er nu een maand voor de verkiezingen en kost vooral veel geld maar biedt nog steeds geen ruimte. Dat is totaal ongeloofwaardig volgens van Andel.
“Deze periode heeft de provincie heel veel kleinere woningbouwplannen tegengehouden”, constateert van Andel. “We hebben wanhopige wethouders van alle partijen zien inspreken om van de provincie toestemming te krijgen voor woningbouw voor al die mensen die geen huis kunnen vinden. Al die jaren is dat genegeerd en heeft de provincie haar beleid niet aangepast”.
In het Masterplan wordt een aantal nieuwe instrumenten opgenoemd, die volgens Van Andel vooral heel veel geld kosten en waarvan het onduidelijk is bij wie het geld terechtkomt of ze de woningbouw echt versnellen. Zo kost het fonds betaalbare koopwoningen 80 miljoen provinciaal geld voor 7000 woningen in 2040. Dat is 11,5 duizend euro per huis. Dat lijkt het CDA niet het best bestede belastinggeld, zeker als er andere manieren zijn. “Het CDA wil meer ruimte bieden aan gemeenten om zelf te mogen beslissen, én minder bureaucratie vanuit de provincie. Onderdelen van het masterplan die wel goed zijn, zoals een flexibele schil zullen we natuurlijk steunen. Het CDA wil letterlijk meer ruimte voor woningbouw en af van beperkende regimes”, aldus Van Andel.
Het plan wordt maandagavond 13 februari in de commissie Ruimte en Wonen besproken.