23 april 2021

Stikstofstrategie richt zich te veel op papieren werkelijkheid

Gedeputeerde Staten slaan volgens CDA een eenzijdige richting in met de stikstofstrategie door zich  bij het behalen van de doelstellingen alleen te richten op de kritische depositiewaarde (KDW). Willemien Koning, Statenlid namens CDA: “De huidige stikstofstrategie werkt met  modellen, die onderhevig zijn aan kritiek. Er zou veel meer naar de werkelijke staat van de natuur in N2000 gebieden gekeken moeten worden om te voorkomen dat we in een papieren werkelijkheid terecht komen”. Dit is zorgelijk want ondertussen is de taakstelling voor stikstofreductie voor veel sectoren groot en wordt er veel opgeofferd. Koning vervolgt: “Wij zijn echt bang dat als we alleen sturen op KDW en stikstofreductie we over 10 jaar heel veel economische activiteiten hebben beëindigd of enorme investeringen hebben gedaan en vervolgens niet het resultaat bereiken in de natuur dat gewenst is”. Er zijn praktijkvoorbeelden waar flora en fauna wel  floreren in gebieden met een hoge stikstofbelasting, zoals in Korenburgerveen. Volgens onderzoek komt dat door de goede inzet van boeren en TBO’s: “Door gerichte maatregelen kan het effect van stikstof dus geminimaliseerd worden, legt Koning uit, “daar moeten wij ook in Noord-Holland mee aan de slag”.

CDA is blij dat de gedeputeerde bij het uitwerken van beleid voor stikstofstrategie serieus heeft gekeken of ze de twaalf kaders die CDA eerder heeft opgesteld kan meenemen. Aan enkele kaders wordt voldaan, zoals vrijwilligheid bij opkoop van bedrijven voor stikstofreductie, inzet op innovatie en de mogelijkheid om bedrijven te verplaatsen.  Koning: “We zien dat Gedeputeerde Staten hun best doen, maar we hebben zorgen over de verdere uitwerking en hopen dat daarin ook onze andere kaders meegenomen worden, zoals het waarborgen van het toekomstperspectief voor bedrijven en een evenredige bijdrage aan stikstofreductie van alle sectoren”. Volgens Koning zou namelijk ook stikstof van ganzen en stikstof uit het riool meegenomen moeten worden. Verder is Koning van mening dat toevoeging van stikstofgevoelige planten aan hexagonen een halt toegeroepen moet worden: “uitbreiding van hexagonen vraagt namelijk om extra emissiereductie en dat is niet haalbaar en niet wenselijk”. 

Volgens het CDA moeten we dus echt verder kijken dan alleen sturen op KDW. “Nederlandse industrie, scheepvaart, infra en landbouw zijn groot geworden door slim en efficiënt innoveren. We willen met het stikstofbeleid niet dat sectoren verdrinken in de slachtofferrol. De wereld van vandaag vraagt iets anders van alle sectoren dan in het verleden. Dit heeft consequenties voor elke sector en elke sector moet veranderen. Maar wel met realisme, haalbare doelstellingen en met een verdienmodel voor de toekomst. En niet vanuit eenzijdig beleid”, aldus Koning.

Lees hier de volledige inbreng van Statenlid Willemien Koning tijdens de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid van 19 april 2021.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.