15 mei 2024

Bekoelde relatie tussen Weesp en Amsterdam: breng de dialoog op gang

In de afgelopen maanden heeft het CDA Amsterdam zich meerdere keren ingezet voor het behoud van de bomen bij de de herinrichting van de Korte Muiderweg. Zo bracht Rogier Havelaar samen met Katinka Hilders een werkbezoek aan de bewonersgroep om meer te horen over hun alternatieve plan en waren wij initiatiefnemers van de motie die opriep om de bomen te behouden. Ook tijdens het mondelinge vragenuur in de gemeenteraad van 24 april 2024 stonden wij stil bij de samenwerking tussen de centrale stad en stadsgebied Weesp op dit punt.

In de vergadering van de bestuurscommissie van Weesp op 14 mei 2024 stond het advies aan het gemeentebestuur op de agenda. Meerdere kranten hebben over deze vergadering bericht. 

In het artikel van het Parool over de bekoelde relatie tussen Weesp en Amsterdam werd onder andere aandacht besteed voor de bemiddelende opstelling van CDA-er Cees Sluyk. Zo valt in dit artikel te lezen: 'Op voorstel van het CDA wordt een poging ondernomen om de dialoog alsnog op gang te brengen. Verantwoordelijk wethouder Reinier van Dantzig krijgt een uitnodiging om naar de Korte Muiderweg te komen om met bewoners en bestuur in gesprek te gaan.'

In het artikel "Weesp ligt nog niet in scheiding, wel veel kritiek dat 'Stopera' niet luister" van de Telegraaf op 15 mei wordt de kritische houding van Cees Sluyk als volgt verwoord: „Het is heel vreemd dat er niet naar alternatieven van de actiegroep wordt geluisterd. Wat is nou de reden daarvoor? Het gevoel dat hier steeds meer heerst is: we kunnen niks, we mogen en er wordt niet naar ons geluisterd.” Tegelijkertijd bepleitte de CDA’er: „Laten we proberen de dialoog weer op gang te krijgen en gewoon eens vragen: waarom wilt u nou maar niet bewegen?”

Om de wethouder uit te nodigen voor een gesprek, heeft hij bijgevoegde motie ingediend. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.