06 september 2024

Rattenplaag in Zuidoost verergert:Het CDA Amsterdam vraagt om actie en duidelijkheid van gemeente

Amsterdammers in Zuidoost zijn meldingen moe en vragen zich af wanneer de rattenplaag nou eindelijk eens serieus genomen wordt.

Bij de Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost is er al jaren een ernstige rattenplaag. Hoewel een recent krantenartikel in Het Parool de indruk wekt dat het een recent probleem is, spreken inwoners al jaren over valse beloftes en gebrekkige actie van de betrokken partijen. De ratten problematiek komt door gebrekkig onderhoud van het loopdek van winkelcentrum de Amsterdamse Poort, uitpuilende vuilnisbakken, verkeerd geplaatst afval en achterstallig onderhoud door woningbouwcorporaties en de gemeente.

Volgens lokale bewoners verloopt de samenwerking tussen woningcorporaties, ondernemers van winkelcentrum De Amsterdamse Poort en de gemeente stroef. Bovendien schort het aan goede coördinatie tussen de afdelingen Afvalinzameling en Veegdienst, waardoor er nog steeds regelmatig afval naast containers ligt. De gebrekkige communicatie en het uitblijven van duidelijke afspraken zorgen voor frustratie onder de bewoners, die nu de dupe zijn van de aanhoudende rattenplaag.

Een van de belangrijkste zorgen van de bewoners betreft de renovatie van de loopdekken bij de Amsterdamse Poort. Ondanks meerdere beloften over opknapwerkzaamheden, zijn sommige clusters, zoals cluster 6, nog steeds niet aangepakt. Renovatieplannen worden telkens uitgesteld, wat het vertrouwen van de burgers in de overheid verder schaadt.

Gezondheidsrisico’s en onduidelijkheden

De GGD maakt zich grote zorgen over de gezondheidsrisico’s die deze rattenplaag met zich meebrengt, vooral met betrekking tot ziekten die ratten kunnen verspreiden. Onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor het probleem – de gemeente, ondernemers, woningcorporaties of bewoners zelf – leidt tot chaos en onvoldoende actie.

Het CDA Amsterdam dringt aan op samenwerking tussen alle betrokken partijen en roept op tot heldere communicatie, vooral richting de inwoners van Zuidoost. Er moet duidelijk zijn bij wie ze terecht kunnen met hun klachten en wat er concreet wordt gedaan om de situatie te verbeteren.

Vragen aan de wethouder

In een oproep aan wethouder Scholtes vraagt het CDA Amsterdam om een update van het aantal ratten in de stad en bevestiging van de gezondheidsrisico's. Ook willen ze weten welke voedingsmiddelen de ratten aantrekken en in hoeverre deze in de openbare ruimte beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in afval.

Duidelijke afspraken en communicatie

Het CDA Amsterdam heeft gevraagd actie te ondernemen. Allereerst op het gebied van preventie. Het CDA Amsterdam wil dat er concrete afspraken worden gemaakt tussen de gemeente, ondernemers en woningcorporatie Ymere, en dat deze afspraken worden nagekomen binnen de afgesproken tijdslijnen. Bijvoorbeeld bij cluster 5, waar de renovatie van het loopdek beloofd was voor de nieuwbouw, maar waar de werkzaamheden nog steeds niet zijn gestart.

De bewoners willen dat er concrete afspraken worden gemaakt tussen de gemeente, ondernemers en woningcorporatie Ymere, en dat deze afspraken worden nagekomen binnen de afgesproken tijdslijnen. Met name bij cluster 5, waar de renovatie van het loopdek beloofd was voor de nieuwbouw, maar waar de werkzaamheden nog steeds niet zijn gestart, eisen bewoners duidelijkheid.

Tot slot vraagt het CDA Amsterdam om betere communicatie richting de bewoners van Zuidoost, zodat men weet waar men terecht kan met klachten en vragen over de aanpak van de rattenplaag.

Het CDA Amsterdam hoopt dat de gemeente, woningcorporaties en ondernemers de ernst van de situatie inzien en snel met concrete maatregelen komen om de plaag aan te pakken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.