Achterstand in huisvesting statushouders
Jaarlijks legt het Rijk gemeenten een verplichting op om een bepaalde hoeveelheid woningen beschikbaar te stellen voor de huisvesting van statushouders. Dit is al vele jaren het geval.
De woningcorporaties stellen jaarlijks een aantal sociale huurwoningen beschikbaar voor statushouders. In 2019 waren dit 21 woningen voor dit doel. Het aantal sociale woningen dat er jaarlijks vrijkomt voor woningzoekenden ligt rond de vijftig woningen. Een substantieel gedeelte van het totale aanbod gaat naar huisvesting statushouders en het CDA vindt dit een goede zaak.
Hoewel de gemeente Bloemendaal ook in 2019 veel aan de opvang en begeleiding van statushouders heeft gedaan, is er ondanks deze inspanningen van de gemeente volgens de provincie, die toezicht houdt op de uitvoering van de taakstelling, een achterstand ontstaan. Bloemendaal wordt gevraagd per direct over te gaan tot acties om voor de opgelegde taakstelling van 68 statushouders een oplossing te zoeken. Wanneer het college nalaat om hier uitvoering aan te geven, kan dit leiden tot indeplaatsstelling, waarbij de provincie de taakstelling gaat oplossen op kosten van de gemeente. Bloemendaal heeft dan niet zelf de regie. De achterstand moet volgens de provincie op 31 december 2020 zijn ingelopen.
Voor Bloemendaal was dit een complete verrassing. De gemeenteraad heeft in het raadsbesluit van 12 december het college de opdracht gegeven een oplossing te zoeken voor de achterstand van de taakstelling. Samengevat betekent dit het zoeken en vinden van huisvesting in bestaande woningbouw via de woningcorporaties, realisering van tijdelijke huisvesting in geschikte (leegstaande) gebouwen, samenwerking met andere gemeenten en/of het realiseren van tijdelijke huisvesting door het bouwen van flexwoningen. Naast de bouw van woningen voor statushouders wil het college ook andere doelgroepen huisvesten, zodat een gedifferentieerde mix ontstaat en gemengd wonen de integratie te goede komt. In totaal zullen er tussen de 50 tot 70 woningen gebouwd dienen te worden. De huisvesting zal ontwikkeld worden met partners (corporaties en/of ontwikkelaars).
Vooral het bouwen van tijdelijke woningen (flexwoningen) stuit op veel weerstand van de bevolking van Bloemendaal. Er zal immers een locatie gevonden moeten worden om huisvesting te realiseren. Bouwplannen in de gemeente Bloemendaal stuiten doorgaans op veel verzet. En met name gelet op de korte uitvoeringsperiode een moeilijke opgave.
De discussie over de plannen om huisvesting te realiseren zullen in de commissie Samenleving van 26 februari besproken worden. Op 12 maart vindt besluitvorming plaats. Er wordt een hoop belangstelling verwacht van bewoners die zich zorgen maken over de nabijheid van bouwplannen in hun directe leefomgeving. In het plan van aanpak dat in deze raadsvergadering moet worden vastgesteld, worden reeds twee locaties met name genoemd. De bewoners in de directe omgeving zijn al per brief op de hoogte gebracht van de plannen (Zomerzorgerlaan en Westelijke Randweg). Ongetwijfeld zullen de ontwikkelingen uitvoerig in de media belicht worden.
De fractie van het CDA houdt u op de hoogte!