24 februari 2012

Burgerinitiatief gemeentelijk beschermd dorpsgezicht omgeving Van Oldenbarneveldweg - 24 februari 2012

Aanleiding van dit initiatief is een schetsplan voor het als rijksmonument aangewezen pand Van Oldenbarneveldweg 53 omvattende een uitbreiding- en herbestemmingvoorstel. Dit schetsplan is in een raadsactiviteit van 27 januari 2011 aan de orde geweest en betrof een uitbreiding aan de achterzijde en een herbestemming van het gebruik van het rijksmonument van wonen in een kantoor. Gezien de grote belangstelling en reacties  van omwonenden welke negatief op de plannen reageerden en de afwijzing van de adviescommissie van Stichting Welstandszorg Noord Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd afgezien van de uitbreiding.

Het burgerinitiatief is in april 2011 ingediend en door de gemeenteraad is besloten dat het college voor 31 december 2011 de mogelijkheden en consequenties van het burgerinitiatief "de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht Van Oldenbarneveldweg en omgeving" in beeld moest brengen met een voorstel aan de gemeenteraad.

Uit het burgerinitiatief blijkt de grote belangstelling van inwoners van Bakkum over het behoud van het Cultureel Erfgoed. Hoewel aan het gepresenteerde schetsplan Van Oldenbarneveldweg 53 geen medewerking wordt verleend is men verontrust dat het pas vastgestelde bestemmingsplan Bakkum uit 2008 niet wordt geëerbiedigd.

Op 19 januari 2012 zijn de mogelijkheden en consequenties van het Burgerinitiatief om het gebied aan te wijzen tot beschermd dorpsgezicht besproken door de gemeenteraad. Hoewel het CDA geen voorstander is, gezien de beperkingen welke het gevolg zijn van het aanwijzen tot een beschermd dorpsgezicht (voor elke wijziging van elk pand of tuin moet toestemming gevraagd worden), vinden wij wel dat er extra maatregelen genomen moeten worden om tot bescherming van de omgeving van de Van Oldenbarneveldweg, zijnde de entree van Bakkum, met zijn Monumentale panden te komen. Ook de wijziging van het gebruik dient een onderwerp van de gemeenteraad te zijn.

Om dit te bereiken is een wijzigingsvoorstel ingediend welke in de gemeenteraad vergadering van 16 februari werd besproken. Dit wijzigingsvoorstel (voorstel van CDA, VVD en CK&G) houdt opname van een specifieke gebiedsbeschrijving in de welstandsnota in, aanscherping van het bestemmingsplan en het voorleggen aan de gemeenteraad van wijziging van het gebruik van een pand. Met het voorstemmen door 7 van de 8 politieke partijen is dit voorstel aangenomen.

Fractie CDA  160212 

Fer Wilms 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.