28 februari 2013

CDA Castricum: Accomodatienota Castricum

Het CDA mist dan ook een inventarisatie van heel veel bruikbare accommodaties zoals de kerkgebouwen en andere particuliere instellingen. Ook missen we de visie en ambitie van het college hoe Castricum er in de toekomst uit moet zien. Het is voor ons een startdocument, wat na 3 jaar wachten er eindelijk ligt.

 

Belangrijk

Een aantal zaken zijn voor het CDA  belangrijk. Dit is onder andere het optimaal gebruiken van de jeugdonderkomens van de Storeyclub, Conquista en Discovery. Ook vinden wij dat we breder moeten kijken dan alleen de gemeentelijke gebouwen. Het idee om een digitale marktplaats voor onderkomens op te zetten, vinden wij een heel goed idee. Veel verenigingen weten niet van elkaar wat er mogelijk is, contact zoeken is niet altijd gemakkelijk. Het opzetten van een bijeenkomst kan helpen om elkaar te vinden. Dat zal het CDA ook zeer steunen. Ook de cultuurcoördinator is hier mee bezig voor de culturele verenigingen. Het CDA denkt dat het ook voor de sportverenigingen een goede zaak is als de sportmakelaar er ook gaat komen. De gemeente biedt de faciliteiten om elkaar beter te vinden en zal daar ook profijt van hebben.

 

Zorgen

Wat ons zorgen baart is het rendabel houden van de accommodaties, het zogenaamde exploitatievermogen. Dit is gezien de huidige ontwikkelingen of geen ontwikkelingen van Nieuw Geesterhage een hele belangrijke. Gaat het er komen, is het dan rendabel of gezien deze tijd, gaat het de inwoners van Castricum nog meer geld kosten? Op dit moment dragen we per inwoner al 200 Euro bij aan alle onderkomens. Kunnen we de diverse verenigingen niet in bestaande accommodaties onderbrengen? Dit is een vraag die ons zeker bezighoudt. De motie (zie bijlage) die is ingediend samen met de Vrije Lijst, GDB en GroenLinks dringt dus ook aan bij het college om duidelijkheid over Nieuw Geesterhage te krijgen.

 

Conclusie

Het CDA staat voor een goed voorzieningenniveau en voor een breed cultureel en sportief aanbod, maar het moet wel betaalbaar blijven en niet ten koste gaan van alles. De accommodatienota biedt ons handvatten om verder te kijken, dus hebben we met de nota ingestemd.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.