03 november 2013

CDA Castricum reactie begroting 2014

Natuurlijk waren er hobbels, samenwerken gaat niet altijd vanzelf. Het CDA heeft naast de samenwerking binnen de coalitie zoveel mogelijk geijverd voor een goede samenwerking binnen de raad. De burger heeft recht op een raad die zich maximaal inzet voor inhoudelijk goed doordachte besluiten. Ook in die zin zal het CDA blijven zeggen en uitdragen. " SAMEN KUNNEN WE MEER”.

Wij willen als CDA, ook bij de begroting 2014, de blik naar voren richten. Noem het een doorkijkje met visie. Met aandacht voor de maatschappelijke zorgen van vandaag. Met aandacht voor de mogelijkheden die raad en college hebben om de komende periode de goede dingen te doen voor onze inwoners.
We gaan daarbij in op een aantal beleidsvelden.


Sport en cultuur.
De afgelopen jaren hebben veel sportverenigingen, Toonbeeld, de bibliotheek, alle basis scholen en het voorgezet onderwijs in Castricum gebruik gemaakt van de regeling “combinatiefunctionaris”. Het doel van het inzetten van deze professionals is om de verbinding tussen school en daarbuiten op cultureel en sportief gebied te versterken. Hiermee onze kinderen en de samenleving nog sterker te maken en te houden.

Er ligt nu een gedegen evaluatie met daarin de positieve effecten voor alle deelnemende partijen. Niet in de laatste plaats onze jeugd waar het allemaal mee begint. Het CDA ziet het nut en de noodzaak van het structureel voorzetten van deze regeling zeker in. Ook in samenhang met het wijkgericht werken waar het college toekomst in ziet.

Tot en met het schooljaar 2014-2015 is er geld. Het rijk blijft de komende tijd 40% betalen van de loonkosten, de scholen moeten een bijdrage doen van 20% en de gemeente of derden moeten de laatste 40% zien te financieren.

Wij doen nu al een oproep aan de nieuwe raad en college om hier structureel geld voor vrij te maken.

Economie en arbeid

Werkgelegenheid in Castricum staat nog steeds onder druk. Veel ondernemers en instellingen zijn huiverig om mensen aan te nemen. Het zou goed zijn als de gemeente ondernemers ondersteunt in deze zware tijden. Het CDA staat daarbij voor ogen om startende ondernemers actief te helpen in deze risicovolle tijden met bijvoorbeeld ondersteuning bij promotionele activiteiten.

De gemeente zou nog meer de regie kunnen pakken om “Castricum Heerlykheid” te promoten. De actie om met een aantal ondernemers een stand te huren bij de ondernemers2daagse zou een vervolg kunnen krijgen bij bijvoorbeeld ‘De fiets en wandelbeurs’ in de RAI of ‘de vakantiebeurs’ in Utrecht. Wij hebben in ieder geval van diverse ondernemers vernomen dat een dergelijk initiatief om samen met de gemeente een aantal stands te huren om Castricum te promoten zeer wordt gewaardeerd.

Natuurlijk doen wij dit niet alleen om ondernemers te plezieren of om nog meer mensen te laten genieten van onze mooie gemeente, maar om werkgelegenheid te creëren. Dergelijke acties zouden er toe kunnen leiden dat uiteindelijk direct en indirect meer mensen emplooi vinden in de recreatieve sector. De nota ‘Samen aan de slag’ krijgt dan nog meer gestalte met samen aan de slag.

Als de raad het met het CDA eens is dat het college deze regie voortvarend moet oppakken, verwachten wij een toezegging van het college op dit punt!


Sociale zaken

Door de onvermijdelijke komst van de Participatiewet is het CDA van mening dat de noodzaak tot samenvoeging van de sociale diensten in de regio Alkmaar, tezamen met het Werkvoorzieningschap Noorder Kwartier (WNK), voor zich spreekt. Wel is het CDA van mening dat de samenvoeging pas plaats kan vinden, als de financiën van WNK op orde zijn.

Bij de fusie van de acht sociale diensten en WNK dient voldoende aandacht geschonken te worden aan de advies- en instemmingbevoegdheden van de diverse ondernemingsraden en georganiseerd overleg. Een samenvoeging kan alleen succesvol zijn als het personeel gemotiveerd opgaat in de nieuwe organisatie.

Verder vraagt het CDA aandacht voor het dienstverleningsmodel en werkgeversloket. Deze punten moeten nog verder uitgewerkt worden, maar het CDA wil nu al aangeven dat wij het van belang vinden dat in dit huis op enigerlei wijze een loket voor onze burgers en ondernemers behouden blijft.

Zorg

De Zorg baart het CDA zorgen. Ook het CDA is er van overtuigd dat de organisatie rond de zorg het beste door de gemeente geregisseerd kan worden. Maar als je nu ziet hoe het huidig kabinet de gemeente opzadelt met bezuinigingen op het sociale domein. De wetgeving niet eens door de Staten-Generaal is afgehecht. Gemeenten wel genoodzaakt worden om zich nu al voor te bereiden op, soms nog totaal onbekende, regelgeving. Wij vinden dat bizar. Het CDA is dan ook van mening dat richting het VNG een sterk signaal afgegeven moet worden, dat de VNG niet op voorhand moet instemmen met wetgevingsprocedures die zonder meer zullen leiden tot onzorgvuldige implementaties. Een dergelijk signaal wint aan kracht als het breed gedragen wordt in de regio.

Is de raad het met het CDA eens dat er een stevige brief gestuurd moet worden aan de VNG met bovengenoemde strekking. En verder is de raad het met het CDA eens dat het college hierbij medestanders moet krijgen niet alleen in de regio Alkmaar, maar ook daarbuiten?

Graag een reactie van de raad en vervolgens een toezegging van het college!

Dan de inhoud. Het CDA begrijpt dat er bezuinigingen plaats moeten vinden, ook in de zorg, maar vraagt hierbij wel aandacht aan een zorgvuldige implementatie. Ook zou het CDA graag zien dat de raad betrokken wordt bij de keuze welke kwaliteit aan zorg wij onze burgers willen bieden. Hierbij stelt het CDA zich wel op het standpunt dat de overheid niet op de stoel van de professional moet zitten, maar tegelijkertijd kan het niet zo zijn, dat zorg wordt ontnomen omdat het budget op is.

Het CDA heeft al veel mensen ontmoet die zich zorgen maken over hun werkgelegenheid in de zorg. Vooral de mensen die werkzaam zijn in de huishoudelijke zorg.

Is de raad het met het CDA eens dat het college met de zorgaanbieders vroegtijdig afspraken moet maken om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden?

Als dat zo is, vragen wij het College om een toezegging op dit punt!

Onderwijs.

De maatschappelijke stages voor jongeren zijn de laatste tijd op gang gekomen. Dat heeft de scholen veel energie gekost. Helaas wordt er in Den Haag al weer gedacht aan het beëindigen van de Rijksbijdrage hiervoor. Dat vindt het CDA ongewenst. Het maatschappelijk belang wordt door leerlingen en het onderwijsveld ingezien. Gelukkig hebben de leerlingen van het Jac. P Thijsse actie gevoerd voor het behoud daarvan. Wij vinden dat signaal belangrijk.

Is de raad het met het CDA eens dat de maatschappelijke stages belangrijk zijn.

Is het college in dat geval bereid om wat dat betreft een lange termijn toezegging te doen?


Ruimtelijke ordening, wegen en verkeer.
Binnen de gemeente zijn heel veel plannen gemaakt die nog lang niet in de uitvoeringsfase  zijn gekomen. Het CDA vraagt voor de lange termijn aandacht voor de kostenbeheersing van dergelijke projecten. Het bijschrijven van steeds maar voorbereidingskosten kunnen op termijn een molensteen voor de financiële positie van dergelijke projecten en de gemeentelijke begroting zijn. Onze lange termijn visie is dat we zaken moeten afsluiten als realisering twijfelachtig is.

De gemeente Castricum zit onzes inziens in een overgangsfase van een bouwende gemeente naar een beherende gemeente. Dat raakt de financiële armslag. Afschrijvingen op investeringen kost een paar jaar. We moeten ons realiseren dat we niet elke vier jaar de straten weer eens kunnen gaan herinrichten. De rekening voor dergelijke ideeën komt maar op een plaats terecht, de burger. Dat is niet wat  het CDA voorstaat. We roepen de raad en het college op om de ambities van achter het bureau te bezien vanuit het perspectief van de inwoners. Bomen die te hoog groeien en onvoldoende wortels hebben, waaien om.

Fractie CDA Castricum

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.