11 maart 2012

CDA Castricum stelt vragen aan het college over natte koeltorens en asbest in scholen

Het CDA heet het College de de volgende vragen voorgelegd :

1. Natte koeltorens (uitleg zie onder aan na de vragen):
Heeft het College gereageerd op het verzoek van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu m.b.t. de inventarisatie van natte koeltorens? 

o    Wat was de uitkomst van de inventarisatie?
o    Hoe weet u dat redelijkerwijs de uitkomst overeen komt met de bestaande situatie?
o    Hoe wordt controle uitgeoefend op de koeltorens?
o    Is kennis/kunde om de controle uit te voeren aanwezig in de gemeente?
o    Zo nee, hoe kan die situatie ten goede worden omgebogen? 

2. Asbest in scholen (uitleg zie onder aan na de vragen):

Heeft het College gereageerd op het verzoek van de Staatssecretaris vanInfrastructuur en Milieu m.b.t. de inventarisatie van asbest in scholen? 

o    Wat was de uitkomst van de inventarisatie?
o    Heeft het College een goed overzicht van de aanwezigheid van asbest in scholen in de gemeente? Zo nee, is het College bereid dit overzicht samen te stellen?
o    Welke stappen zet het College om de eventuele asbestproblematiek in scholen adequaat aan te pakken?
o    Heeft de gemeente voldoende kennis/kunde in huis om de asbestproblematiek aan te pakken?

UITLEG

1.     Natte koeltorens


Al enige tijd wordt in de Tweede Kamer gesproken over de zogenoemde natte koeltorens. Natte koeltorens zijn installaties die een onderdeel vormen van een groot airconditioning systeem. Ze staan meestal op het dak van een gebouw. Deze installaties behoeven regelmatig onderhoud. Dat is werk voor specialisten. Indien dat onderhoud niet op de juiste momenten en juiste manier wordt uitgevoerd kan zich in die installatie een legionellabacterie ontwikkelen die weer via verneveling van water in de buitenlucht komt. Een legionellabesmetting is levensgevaarlijk en heeft nog niet zo lang geleden in Noord-Holland tot een ramp met (dodelijke) slachtoffers geleid.


Inmiddels is er onder auspiciën van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een inventarisatie uitgevoerd onder gemeenten met als doel zicht te krijgen op welke manier gemeenten met de problematiek omgaan. Ongeveer 20% van (kleinere) gemeenten heeft in het geheel niet gereageerd op de vragen van het ministerie. Van de gemeenten die wel hebben gereageerd, geeft 56% aan geen koeltorens op hun grondgebied te hebben. Een expert gaf desgevraagd aan dat dit percentage in werkelijkheid (veel) lager ligt. Daarnaast komt uit de inventarisatie naar voren dat gemeenten, ook de gemeenten die de lijst hebben ingevuld, frequent aangeven de problematiek weerbarstig te vinden. Kortom, gelet op het risico zou het (stevig) bevragen en eventueel aansporen van een gemeentebestuur heel nuttig kunnen zijn in het terugdringen van dit vermijdbare risico.

Er is een website beschikbaar waarop per gemeente de resultaten van de inventarisatie te vinden is: http://www.infomil.nl/onderwerpen/hinder-gezondheid/legionella/natte-koeltorens.


2. Asbest in scholen


Ook op een ander terrein neemt helaas niet elke gemeente haar verantwoordelijkheid. Op veel scholen die voor 1994 zijn gebouwd, is asbest aanwezig. Asbest hoeft niet direct gezondheidsschade op te leveren, maar op scholen waar asbest aanwezig is, moet tenminste een asbestbeheersplan aanwezig zijn. Veel scholen weten nu niet of er asbest aanwezig is. Staatssecretaris Atsma heeft alle scholen gevraagd informatie te verschaffen over de aanwezigheid van asbest. De respons op zijn verzoek was 56%. Dat betekent dat 44% van de scholen niet gereageerd heeft.


Uit de respons blijkt dat de situatie zorgwekkend is; 60% van de scholen die gereageerd hebben, heeft nog nooit een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Van de 40% die dat wel gedaan heeft, blijkt bij 80% asbest aangetroffen. Wanneer we de beschikbare cijfers extrapoleren naar het totaal aantal scholen, dan kunnen we stellen dat in grofweg 5.800 (!) scholen asbest is verwerkt. Dit betekent dat dit een serieus probleem is. Ook hier geldt dat het bevragen en aansporen van het gemeentebestuur heel nuttig kan zijn.

Meer informatie over ‘asbest in scholen’ vindt u op www.infomil.nl/onderwerpen/hinder-gezondheid/asbest-0/asbest-scholen. 

Namens de fractie
Hans Huis in 't Veld

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.