21 september 2013

Geluidsoverlast op het strand: de reactie van het College

1. Is het college op de hoogte van klachten over geluidsoverlast tijdens feesten in strandpaviljoen(s) gedurende het zomerseizoen 2013.
Antwoord: Het college is op de hoogte van klachten over geluidsoverlast tijdens feesten in strandpaviljoen(s) gedurende het zomerseizoen 2013

2. Zijn er bij de gemeente klachten binnengekomen over geluidsoverlast?
Antwoord: Er zijn bij de gemeente klachten binnengekomen over geluidsoverlast.

3. Is er bij constatering van klachten over geluidsoverlast geluid gemeten door de boa (buitengewoon opsporings ambtenaar) of milieudienst?
antwoord: mede naar aanleiding van klachten is geluid gemeten zowel door de boa als door een extern bureau (in overleg met de milieudienst)

4. Is door de boa bij constatering van een overtreding proces-verbaal opgemaakt?
antwoord: er is door de boa geen proces verbaal opgemaakt omdat er geen overtreding is geconstateerd.

5.Wordt er een overzicht gemaakt van overtreding bij geluidsoverlast en/of de vergunning?
antwoord: een exploitant mag maximaal 5 keer per jaar een melding doen vor het geluid waarbij de geluidsnormen zoals vermeldt in het Activiteitenbesluit Wet milieubeheer niet van toepassing zijn.
Indien er sprake is van geluidsoverlast of klachten van strandhuisjeseigenaren, treedt de gemeente in overleg met de exploitant. In onze overleggen verzoeken wij de exploitant rekening te houden met de klachten die wij ontvangen.
Indien een overtreding wordt geconstateerd wordt hiervan melding gedaan bij de vakafdeling. De toezichthouder houdt daarnaast een wekelijks verslag bij van de toezicht op het strand en de constateringen aldaar.
Volledigheidshalve merken wij op dat het 'horen' van muziek niet altijd betekent dat er sprake is van een overtreding. Om te kunnen spreken van een overtreding moeten geluidsnormen worden overschreden of moet duidelijk vaststaan dat in strijd met een (vergunning)voorschrift wordt gehandeld.

6. Wat voor maatregelen gaat het college, naast handhaving, nemen om de overlast van geluid te verminderen of te voorkomen?
Antwoord: Strandhuisjes nemen een bijzondere plaats in als het gaat om bescherming van geluid, aangezien zij geen geluidsvoelige objecten zijn in de zin van de Wet geluidshinder. Omdat de huisjes toch enige bescherming verdienen, dient te worden bepaald of het huidige beschermingsniveau voldoende is of dat een andere norm vastgesteld moet worden.
Wij bereiden een nota voor waarin wij de beleidslijnen willen vastleggen ten aanzien van geluid, geluidsbelasting en voorkoming van overlast zodat er een duidelijk kader is en een ieder weet welke (on)mogelijkheden er zijn ten aanzien van geluidsbelasting.

Tot zover.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.