11 januari 2018

sociale huurwoningen

In december 2017 is er door de gemeenteraad besloten om toch sociale huurwoningen te bouwen op de locatie van de afgebroken De Clinghe.

Hoe zat en zit het CDA daarin?

Vanaf het begin heeft het CDA gezegd dat het oorspronkelijke plan om dat aan de meest oostelijke kant van het terrein te doen (op de plek van de zusterflat en de Broederwoningen) uitgangspunt moest zijn en blijven.

Twee ontwikkelingen dienden zich aan:

  • Parnassia heeft de locatie broederwoningen en zusterflat ingevuld met dure vrije sector bouw. De gemeenteraad is daar in onze ogen onvoldoende bij betrokken geweest. Een kwalijke constatering, en;
  • Verder werd de noodzaak tot het bouwen van sociale huurwoningen steeds nijpender. Castricum loopt achter en er is een grote behoefte.

Velen in de raad en zo ook het CDA voelden zich door deze situatie met de rug tegen de muur gezet. De oorspronkelijke afspraken eerbiedigen en niet toegeven of onder druk de huurwoningen toch accepteren?

Het was voor het CDA een dilemma.

De fractie heeft uiteindelijk verdeeld gestemd. Genade of recht?

De meerderheid van de CDA fractie heeft gestemd voor handhaving van de oorspronkelijke afspraken, dus geen huurwoningen op de locatie De Clinghe. Het Recht. Een minderheid van de CDA fractie heeft, gedachtig het woord “ genade” , ingestemd met de bouw van de 48 huurwoningen op de locatie De Clinghe.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.