10 november 2024

Begroting 2025 - bijdrage CDA

De ontwerpbegroting 2025 presenteert voor de komende jaren aanzienlijke financiële uitdagingen voor de gemeente Castricum. Het CDA Castricum, staat voor financiële verantwoordelijkheid en maatschappelijke solidariteit.

Wij maken ons ernstige zorgen over de financiële tekorten oplopend tot bijna 9 mln structureel in 2028. En in lijn daarmee, de zorgen dat we onder financieel toezicht komen te staan bij de Provincie en we geen eigen regie meer kunnen voeren over ons wenselijke beleid.

Ook kijken we met u naar de nabije toekomst en de nieuwe werkelijkheid van een college waarin nu partijen zitten die samen 12 zetels hebben. Het is goed dat er een verkenner is gevraagd om met ons allemaal in gesprek te gaan. Een nieuw hoofdstuk zoals LV meldt of een tussenperiode op zoek naar een stabiele nieuwe situatie. Laten we het dan ook maar duidelijk maken hoe het CDA erin staat.

Voor het CDA is het van belang dat de stem van de inwoner, waaronder de stem die in de lijn ligt met het CDA geluid, een meerderheid heeft in een college. Zo kunnen we de uitdagingen op financiën het beste aangaan en zien we maatschappelijke solidariteit het beste tot haar recht komen. Als fractie en lid van het huidige college zetten we ons 200% in voor onze inwoners. Dan blijven we doen en dat doen we ook graag straks in een nog onbekende nieuwe werkelijkheid hoe het nieuwe college wordt samengesteld.

Ik kijk ook nog even terug op onze financiën: De wethouder financiën heeft meerdere malen gezegd en in het voorwoord staat vermeld “dat wat we nu al kunnen oppakken aan ombuigingen, moeten we ook oppakken en in 2025 al in gang hebben gezet”.

En wat zien wij, op geen enkele wijze geeft het college vorm aan haar eigen woorden. Geen voorstellen voor inkomsten verhogen, uitgaven verminderen en kijken of onze gemeenschappelijke regelingen hun taken anders kunnen organiseren zonder extra middelen of zelfs minder middelen.

Is het een te optimistische blik bij de toezeggingen die de afgelopen maanden zijn gedaan of is het gebrek aan regie voeren op dit dossier. Zegt u het maar.

We pakken dus als raad maar weer de regie zelf op en zijn mede-indiener van het amendement om het college aan het werk te zetten om te komen met ombuigingen. Wij zien graag dat zaken al in 2025 vorm gaan krijgen, wij vinden wachten tot 2026 onverantwoord. We zijn in ieder geval benieuwd hoe wethouder van Andel haar portefeuille Sociaal Domein heeft vormgegeven met in het hoofd de ombuigingen.

Voor het CDA is van belang:
Ambities: 
Gezien de financiële situatie is er weinig tot geen ruimte voor nieuwe ambities en zelfs voor onvoorziene tegenvallers. Wij zien dan ook voor ons dat alle partijen kenbaar maken wat niet meer kan uit het huidige coalitieakkoord, vertraagd wordt of moet worden teruggedraaid. Helaas worden de echte keuzes pas komend jaar in de meerjarencommissie helder, veel later dan het CDA voor ogen heeft.

Wat is voor ons essentieel:

  1. Voorzieningen:
    Voorzieningen in de kernen behouden om de leefbaarheid op peil te houden. Niet alles hoeft overal, maar een goede mix over alle kernen is uitgangspunt.  En dat moeten we doen met een nog grotere inzet van vrijwilligers en mantelzorgers dan nu al het geval is.
  2. Onderwijs en Zorg: 
    Ondanks de financiële uitdagingen moet de gemeente blijven investeren in haar wettelijke verantwoordelijkheden zoals onderwijshuisvesting en in preventie om de stijgende zorgvraag af te vlakken. Het CDA ziet als belangrijkste taak van de gemeente om een vangnet en duw in de rug te zijn voor mensen die dat echt nodig hebben.
  3. Realistische Duurzaamheidsmaatregelen: 
    Het CDA ondersteunt de ambitie van de gemeente om te verduurzamen, maar benadrukt dat de maatregelen realistisch, betaalbaar en uitvoerbaar moeten zijn voor de inwoners en bedrijven. Wij pleiten voor een gefaseerde aanpak, waarbij de focus ligt op rendabele investeringen en het stimuleren van energiebesparing.

Tot zover
​​​​​​​Elize Bon

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.