24 september 2024

Voorstel tot vaststelling van het addendum op het coalitieakkoord 2022-2026: "Samenwerken in vertrouwen aan vertrouwen"

In de afgelopen periode mei-juli is veel gesproken om te komen tot een addendum op het coalitieakkoord "Samenwerken in vertrouwen aan vertrouwen". Dit was nodig omdat Beter voor Den Helder de coalitie had verlaten nadat hun beoogd kandidaat wethouder niet werd verkozen. Samen Actief is bereid gevonden om toe te treden tot de coalitie in de gemeenteraad. Op 16 september werd het addendum besproken in de raad. Hieronder leest u de tekst terug die onze fractievoorzitter Edwin Krijns heeft uitgesproken.  

Gemeenteraad 16 september 2024 19:30:00, Gemeente Den Helder

Voorzitter, dank u wel.

Het coalitieakkoord uit 2022 kon rekenen op brede steun. Helaas is dat niet het geval met dit addendum. Toch staan we als Raad voor een aantal grote uitdagingen en hebben we samen mooie ambities. Deze ambities delen we niet alleen als CDA, maar met alle raadsleden. We willen deze plannen graag verder brengen, en daarvoor hebben we elkaar nodig.

Dit addendum is vooral een update: een aanscherping om onze stad nog mooier, sterker en levendiger te maken. We blijven prioriteit geven aan woningbouw en dragen het college op om te luisteren naar de herhaalde oproep van deze Raad om niet verder te bezuinigen op cultuur.

We maken van Willemsoord een bruisend onderdeel van het stadshart, en creëren ruimte voor shortstay-accommodaties, waarbij we rekening houden met de historische infrastructuur en het ontmoedigen van het Texel-verkeer.

Daarnaast is het belangrijk dat we oog blijven houden voor onze kwetsbare inwoners. In dit addendum wordt daarom besloten om in deze raadsperiode niet te bezuinigen op het Internationaal Vrouwencentrum, een definitieve locatie te vinden voor de huisvesting van dak- en thuislozen, en extra aandacht te geven aan dierenwelzijn.

Dank u wel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.