26 juli 2024

Bert Sonneveld. Column zomer 2024, voorzitter CDA Gooise Meren

Wat is er aan de hand? Dat is de vraag die bij mij boven komt als ik nadenk over het onderwerp van deze column. Op vele terreinen is het anders dan voorheen en onrustig. Mooi item om – in de zomerperiode of –vakantie op te reflecteren.

Wat is er aan de hand? – het weer

Regen, regen en nog meer regen: de Nederlandse zomer van 2024 lijkt de slechtste in jaren. En niet alleen is de zomer tot nu toe nat, maar ook de afgelopen lente, winter en herfst waren dat. De laatste 12 maanden waren de natste ooit. Sinds de start van de metingen in 1906 viel er nooit zoveel regen in een aaneengesloten periode van 365 dagen, meldde het KNMI vorige maand nog.

Maandag 22 juli 2024 is de warmste dag ooit gemeten. Wereldwijd was de gemiddelde temperatuur 17,15 graden; dat is een aanscherping van het record van 1 dag eerder, toen het gemiddeld 17,09 graden was.

Belangrijk om 'weer' en 'klimaat' goed uit elkaar te houden. Het klimaat is het gemiddelde weer over 30 jaar. En het weer varieert van dag tot dag om dat gemiddelde heen.

En dat klimaat verandert. Afgelopen week in de Volkskrant: “De klimaatverandering versnelt: hiervan zou iedereen rechtop in zijn stoel moeten zitten”.

Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand? – in Nederland

Bij de twee verkiezingen van het afgelopen jaar zijn rechtste partijen sterker dan vele decennia uit de stembus gekomen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen is zelfs een extreemrechtse/radicaal rechtse/eng rechtse partij (doorhalen wat je niet van toepassing vindt), PVV, de grootste geworden. Problemen worden teruggevoerd op de komst van arbeidsmigranten en asielzoekers: volkshuisvesting, arbeidsmarkt, criminaliteit en discriminatie. Een middenkabinet is nooit een serieuze optie geweest.

Maar na de installatie van het nieuwe kabinet is er eigenlijk niet heel veel veranderd. Nog niet. We moeten oppassen – om de woorden van de koning te gebruiken – om normaal te maken wat niet normaal is.

We zien in andere Europese landen - zoals in Italië, Duitsland en Frankrijk – extreemrechtse partijen meer en meer aanhang krijgen. Maar ook zien we dat de bevolking – in landen als Polen en het Verenigd Koninkrijk en bij lokale Turkse verkiezingen – weer kiest voor een middenkoers.

Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand? – in de wereld

Sinds het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw zijn we in West-Europa geopolitiek in slaap gesukkeld. Na de val van de muur en met de dominantie van de VS bezuinigde we op defensie en zagen we onvoldoende het opkomende gevaar. Nu hebben we – dichtbij – met Poetin als agressor een oorlog in Oekraïne. Nu heeft China een stevige grip op havens in Europa en de productie van zonnepanelen en elektrische auto’s. En nu steunt Iran allerlei terroristische groeperingen in het Midden Oosten en creëert daar chaos en oorlog.

Maar na het kritische moment van een moordaanslag op Trump en een slecht communicerende Biden, is er toch weer hoop met de aanstaande benoeming van Kamala Harris als democratische presidentskandidaat. Gaat ze het redden? Of worden de scenario’s van een terugtrekkende VS (bijvoorbeeld uit de NAVO) realiteit?

Wat is er aan de hand?

Samen lossen we het op

Ik heb geen antwoord waar het naar toe gaat. Maar wel weet ik wat de goede richting en de verkeerde richting is. En ik weet dat we vanuit verbinding en het midden heel ver kunnen komen.

Nu is het tijd voor de zomer.

Na reflectie wil ik graag met jou het gesprek aangaan hoe we samen Gooise Meren, Nederland, de wereld en het klimaat stap voor stap beter maken.

Tot dan!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.