Terugblik fractie op het afgelopen anderhalf jaar
Sinds de laatste verkiezingen, nu ruim anderhalf jaar geleden, maakt de CDA fractie deel uit van de oppositie. Na een korte gewenningsperiode is de fractie er in geslaagd zich stevig te positioneren als oppositiepartij. Zowel voor als achter de schermen wordt met merk- en zichtbaar resultaat invloed uitgeoefend. De fractie wordt gezien als leidend in de oppositionele rol en is in toenemende mate in staat gelegenheidscoalities te smeden.
Voorbeelden van wat de fractie heeft bereikt of waar zij aan heeft bijgedragen:
De aangenomen motie Hobbels Weg, in die motie heeft de college de opdracht gekregen om terughoudend om te gaan met plaatsing van nieuwe verkeersdrempels, meer te standaardiseren en te onderzoeken welke drempels een probleemdrempel vormen. Het meldpunt Verkeersdrempels.com vormt een onderdeel van het onderzoek. Daarnaast zijn in een aangepast ontwerp van de inrichting van de 30 km/h zone in Bornholm aanmerkelijk minder verkeersdrempels opgenomen.
De aangenomen motie Flitsvergunning. Op initiatief van de CDA fractie is een motie aangenomen en door het college uitgevoerd die de termijn tussen aanvraag en goedkeuring van sommige vergunningen drastisch verkort. De vergunning voor de bouw van een dakkapel of wijziging van het formaat van kozijnen wordt nu binnen één werkdag verleend. Het bereikte resultaat gaat de fractie echter nog niet ver genoeg. Er zijn nog onbenutte mogelijkheden, bijvoorbeeld voor ondernemers de vergunning voor reclame-uitingen aan de gevel of het gebruik van de openbare ruimte bij speciale gelegenheden.
Toekomst AM Groep. De AM Groep is één van de best presterende SW bedrijven in Nederland. Ze ziet kans veel mensen met een beperking bij bedrijven aan de slag te krijgen en ze heeft een prima financiële positie.
In de vorige periode is ingezet op het toekomstbestendig maken van de AM Groep. Het in 2014 aangetreden college besloot echter anders en had het voornemen om de AM Groep op te heffen en alles m.b.t. werk en inkomen in eigen gemeentelijke hand te nemen. In de raad waren het m.n. De HAP, PvdA en VVD die enthousiast waren over dit voornemen. De fractie van het CDA heeft zich met klem verzet tegen dit heilloze plan. De fractie heeft andere partijen in de Gemeenschappelijke Regeling AM aan haar zijde weten te krijgen en er is contact geweest met verschillende partijen in de Tweede Kamer die vervolgens vragen stelden. Uiteindelijk heeft het college besloten het plan tot opheffing te laten varen en de AM Groep in stand te houden en te versterken.
Diversiteit in de groenvoorziening. De fractie heeft het college opgeroepen meer diversiteit aan te brengen in de aanplant van openbaar groen, m.n. door de aanplant van bloeiende heesters. Niet alleen omdat bloeiende heesters de omgeving verfraaien, ook omdat ze bijen de mogelijkheid geven te foerageren. Als resultaat van de aangeleverde argumenten heeft het college besloten de gewenste diversiteit als beleid op te nemen.
Aansprakelijkheidsverzekering mantelzorgers. Haarlemmermeer is aangesloten bij de VNG Vrijwilligerspolis. Deze polis kent een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.
Mantelzorgers waren in tegenstelling tot vrijwilligers slechts verzekerd tegen ongevallenschade en niet tegen aansprakelijkheid. De fractie achtte dit onderscheid onwenselijk. Een motie om dit onderscheid op te heffen kreeg in de raad geen meerderheid. Toch heeft de fractie bereikt dat het college onderzoek zou doen naar de mogelijkheden om het onderscheid op te heffen. De uitkomst van dit onderzoek heeft geresulteerd in het gewenste opheffen van het onderscheid.
Gedragslijn integriteit Rekenkamercommissie (RKC). Haarlemmermeer heeft een eigen Rekenkamercommissie. De werkzaamheden van deze commissie zijn beschreven in een verordening. In het raadsvoorstel over de verordening stond niets over het integer handelen van de RKC. Naar de mening van de fractie onterecht. Meer dan ooit dienen integriteitscriteria benoemd en bewaakt te worden. De fractie heeft ter aanvulling op het raadsvoorstel daarom een amendement met integriteitscriteria ingediend. Na discussie is dit amendement door de volledige raad gesteund.
Verkeersproblematiek Haarlemmermeer West. De fractie van het CDA heeft bij voortduring er op gewezen dat de Duinpolderweg zoals voorgesteld geen afdoende oplossing biedt voor de toekomstige verkeersafhandeling. Hier hebben de druppels de steen uitgesleten want een meerderheid in de raad deelt inmiddels die visie. Het onderwerp staat nu hoog op de agenda.
Tijdelijke verkeersmaatregelen. Het zal iedereen wel eens zijn opgevallen, 30 km borden op een 80 km weg vanwege werkzaamheden terwijl de werkzaamheden allang afgerond zijn. Of borden die een omleidingsroute aangeven wegens een afsluiting terwijl de afsluiting al opgeheven is. Samen met de fracties van D66 en HAP heeft het CDA een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen deze ergernissen weg te nemen.
Uitstel eigen bijdrage ouders kinderen met verstandelijke handicap. Na een oproep door de fractie van het CDA is de gemeente gestopt met het innen van een eigen bijdrage door ouders van een kind met verstandelijke beperking in dagopvang. Dit zolang de staatssecretaris er nog niet uit is of deze bijdrage uit de wet geschrapt moet worden.
De ontwikkeling en uitvoering van het sociaal domein (de zorg, hulp voor jongeren en gezin, ondersteuning op gebied van werk en inkomen) verloopt voor de fractie, rekening houdend met aanloopproblemen, tot tevredenheid en is in lijn met het beleid dat door de CDA wethouder in de vorige collegeperiode is ontwikkeld.
Mede namens de fractie,
Mariette Sedee
Naschrift: Dit is de tekst zoals deze is gepresenteerd op de ALV van het CDA Haarlemmermeer op 18 november 2015, wij maken deze ook via de website beschikbaar voor onze leden en geïnteresseerden.