20 februari 2021

Het wordt een spannend jaar

door JOHN VAN NIMWEGEN

Het wordt een spannend jaar met verkiezingen voor zowel de Tweede Kamer als (precies over een jaar) voor de gemeenteraad. Naast alle landelijke coryfeeën (term van Willem Duys?) staat ook onze eigen Sindo op de lijst voor de Tweede Kamer. Pieter Omtzigt pleitte afgelopen zondag nog voor regionale kandidaten. Als u hem zoekt? Sindo staat op plaats 39 en kan met veel regionale stemmen best nog wat plaatsjes stijgen.

Ondertussen doet de gemeenteraadsfractie onverdroten zijn werk. Veel energie gaat in twee belangrijke dossiers: de jeugdzorg en de woningbouw. Om met de jeugdzorg te beginnen. Deze specialistische taak is in 2014 (kabinet PvdA/VVD) door middel van decen-tralisaties in handen gelegd van de gemeenten. Voor de gemeenten was dit een heel nieuwe taak. Ook voor de dienstverlenende partijen was het nieuw dat de zorg nu werd ingekocht door de gemeenten. Veel nieuwe partijen traden tot de zorgmarkt toe. De gemeenten, verantwoordelijk voor de inkoop van de jeugdzorg, hadden en hebben nauwelijks instrumenten om de toestroom naar de jeugdzorg te beïn-vloeden. Wellicht terecht, maar dat maakt zaken als beheersing en sturing er niet makkelijker op. De kosten van de jeugdzorg drukken zwaar op veel gemeenten en dat is reden voor veel gemeenten om de lokale lasten flink te verhogen. Maar niet in Heemskerk, zoals u weet! Gelukkig heeft ons college in het begin regionaal de afstemming gezocht voor de aanpak van de jeugdzorg en is het niet meegegaan in wilde experimenten. Maar ook bij ons lopen de kosten voor de jeugdzorg op en dreigen budgetten niet in gelijke mate mee te groeien. De regio heeft daarom nagedacht over de aanbesteding van deze zorg voor de komende periode en daar gaan we binnenkort in de raad over praten. Waar sommige partijen (die geen verantwoording dragen) heel resoluut zijn: ‘geen kind buiten de boot’, is het CDA wat genuanceerder. Er zijn signalen dat niet alle zorgpartijen even adequaat omgaan met de gemeentelijke gelden. Wij vragen ons bijv. af of de indicering niet wat scherper kan, zeker ook in het belang van de jeugd zelf en wij stellen vragen bij de overhead. Het motto van het CDA-Heemskerk is: goede zorg voor nu en later is gebouwd op een duurzaam systeem waarbij kwaliteit en kosten in evenwicht zijn. Dat klinkt een stuk minder populair, maar je hebt er uiteindelijk meer aan!

Evenzo de woningbouw. Ook hier moeten keuzes worden gemaakt en die ontloopt het CDA-Heemskerk niet. Waar GroenLinks moord en brand schreeuwt om betaalbare woningbouw, mag er echter geen boom worden gekapt en is alle buitengebied heilig verklaard. Ook bij het CDA zijn wij zuinig op onze leef-omgeving, maar wij willen echt woningen realiseren voor onze ouderen (door-stroming), maar zeker ook voor onze jonge gezinnen. Wij willen dat die in ons dorp kunnen blijven wonen en dat Heemskerk zo - ook op termijn - een vitaal dorp kan blijven. Dan moet je potentiële bouwlocaties als Eikenhof 2 goed gebruiken. Niet voor flats van 7-hoog zoals het college per ongeluk voorstelde, maar in lage (max 4 etages) bebouwing in het groen en met slimme en moderne mobiliteitsoplossingen. Schrijf eens een prijsvraag uit, was een idee van het CDA, want elders in Nederland worden ook mooie en slimme projecten gerealiseerd. CDA-Heemskerk schreef een amendement om samen met belanghebbenden en omwonenden nog eens goed, maar ook snel, te kijken welke woningbouw op Eikenhof 2 mogelijk is. Het amendement werd met alle stemmen vóór, behalve die van GroenLinks, aangenomen door de raad. Daarnaast stelt het CDA voor om voldoende ruimte te reserveren voor toekomstige woningbouw buiten de huidige bebouwde kom. Die ruimte zoeken wij nadrukkelijk NIET in het tuindersgebied, maar in het noordoostelijk gedeelte van onze gemeente, tussen Heemskerk en Uitgeest. Ga dat eens bespreken met de provincie. Een amendement van D66 op de omgevingsvisie op dit vlak hebben wij ondersteund, maar het vond geen meerderheid in de raad; ook de VVD stemde tegen. Dat is jammer, want de beloofde huizen voor onze jongeren mogen geen luchtkastelen blijken…

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.