01 oktober 2021

Van de interim wethouder

door FRITS BROUWER

In juli heb ik mijn eerste ervaringen beschreven als interim-wethouder, om collega Krijn Rijke te vervangen. Intussen is er veel gebeurd. Zo is op mij een beroep gedaan om na de eerste 4 maanden nog langer ad interim te blijven. Daar heb ik m.i.v. 1 oktober uiteindelijk JA op gezegd, maar wel op voorwaarde dat ik het - vanwege persoonlijke omstandigheden - in deeltijd kan doen. Ik ben dus inmiddels geen wethouder Financiën, Zorg en Wonen meer, maar alleen wethouder Financiën. In die functie was natuurlijk mijn grootste klus om een Begroting 2022 op te stellen. Het was vooral een klus omdat er veel onzekerheden waren: Wat was er te verwachten van een demissionair kabinet? Hoe zou de compensatie voor de extra kosten van de jeugdzorg uitvallen? En welke tegenvallers en politieke wensen zouden er sowieso moeten worden opgelost in de begroting? Op 6 oktober is de begroting aan de Raad gestuurd. U kunt hem via www.heemskerk.nl ook lezen. Maar ik had - gelukkig - een goede boodschap voor de Raad: de begroting kent weliswaar voor 2022 een tekort van 8 ton, maar is meerjarig sluitend t.m. 2025 en dat is het belangrijkste. De OZB hoeft dan voor 2022 ook niet meer dan trendmatig (i.c. 1,5%) verhoogd te worden! En we kunnen alle politieke wensen invullen, variërend van extra geld tegen de luchtverontreiniging, een corona-herstelfonds, extra geld voor handhaving en zelfs de aanschaf van nieuwe verkiezingsborden!

Heel bijzonder was voor mij natuurlijk ook dat ik deze zomer namens de gemeente Heemskerk de prijs in ontvangst mocht nemen voor het schoonste strand van Noord-Holland – zie foto boven deze tekst! Ik denk dat we daar allemaal heel trots op zijn!

De afgelopen tijd heb ik ook heel veel aandacht besteed aan de luchtver-ontreiniging door Tata Steel. Het RIVM-rapport over de depositie van zware metalen en PAK’s loog er niet om! Vooral dicht bij de fabriek waren de hoeveelheden PAK’s en lood schadelijk voor buiten spelende kinderen. Gelukkig waren de meetwaarden in Heemskerk voor de schadelijke stoffen niet veront-rustend. Met interviews en optredens in diverse media (o.a. de voorpagina van de Volkskrant) heb ik samen met mijn 2 collega-wethouders van Beverwijk en Velsen aandacht gevraagd voor ons standpunt: Tata Steel kan blijven, maar het moet schoon (dus geen schadelijke luchtverontreiniging meer) en groen (geen CO2-uitstoot meer) gaan produceren. Gelukkig heeft de Tweede Kamer inmiddels hetzelfde geluid laten horen!

Als (bijna) laatste taak als wethouder Zorg ondertekende ik afgelopen week (in de Week van de Eenzaamheid) de verklaring “Een tegen eenzaamheid”, een project van het ministerie van VWS, waarvoor ik me erg heb ingezet. Eenzaamheid is een groot probleem, ook in Heemskerk. Bij het laatste GGD-onderzoek gaf namelijk 44% van de Heemskerkse ouderen aan gevoelens van eenzaamheid te hebben! Daarom slaan gemeente en MET Heemskerk, MaatjeZ, De Stut, De Grijze Ezel, de Jongerenraad, Mee & De Wering, De Zonnebloem, Humanitas, de Protestantse Kerk en De Evelaer de handen ineen om nieuwe ideeën te bedenken. Hoe kunnen we eenzaamheid verminderen? Wat is de oplossing? Hierbij richt de groep zich op ontmoeten en meedoen. Binnenkort zitten alle partijen weer om de tafel hoe dit te bevorderen. Gedacht wordt o.a. aan een meldpunt en aan het scholen van de professionals om eenzaamheid beter te herkennen.

Heeft u zelf nog ideeën hiervoor? Laat het me weten!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.