Algemene Beschouwingen 2025
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 13 november j.l. deed gemeenteraadslid Jacobine van Dijk - bij afwezigheid van fractievoorzitter Olaf Streutker- de volgende bijdrage, namens de fractie:
Een aantal weken geleden was mijn dochter Rosemarijn met haar klas, groep 8, op bezoek in het Raadhuis voor Democracity, het spel om basisschoolkinderen kennis te laten maken met democratie. Het aanwezige raadslid was Drh. Ekelmans en de kinderen mochten Gerard zeggen. Wat mijn dochter het meest was bijgebleven was het antwoord op de vraag van één van de kinderen wat er zoal gedronken wordt in de Raad. Koffie, thee en cola, had Gerard uitgelegd. Cola?! Hoeveel in totaal? Hoeveel glazen cola per persoon vroegen de kinderen? En als je niet van cola houdt? Dan is er water, had Gerard gezegd.
De partij die mijn dochter had opgericht was de DDB. De ‘D’ van alles minder Duur, Duurzame energie en de B van Buitenspeelplekken. Ze hadden gezamenlijk een woordvoerder aangewezen maar tot grote frustratie van mijn dochter hield de woordvoerder zich totaal niet aan de afgesproken tekst. En zo zal mijn fractievoorzitter dhr. Streutker zich vanavond ook voelen, machteloos in de USA met uitgerekend mij als zijn plaatsvervanger.
Terug naar de DDB. De jeugd en democratie. Alles minder Duur graag, Duurzame energie en Buitenspelen. Ophef over cola. We glimlachen erom omdat het lief is en naïef. En tegelijkertijd geeft het ook hoop voor de toekomst want dat hebben we wel een beetje nodig.
Alleen hoop is echter niet voldoende. Wijsheid komt met de jaren en op een bepaald moment moet kinderlijke naïviteit wel overgaan naar een wat realistischer wereldbeeld. Zijn wij als Gemeenteraad wel realistisch genoeg?
Het is een keurige begroting. We doen het keurig. We zijn een fijne gemeenteraad. We hebben een goede ARC met een aantrekkelijke voorzitter. Het is allemaal keurig. Een 7,5 of vooruit, een 8.
We zijn ook betrokken en begaan. Het welzijn van onze burgers ligt ons na aan het hart. Ik denk dat we als Hilversum met onze kijk op het Integraal Zorgakkoord voorop lopen. We hebben op indringende wijze stilgestaan bij suïcidepreventie en de bestrijding van eenzaamheid staat hoog op de agenda.
Dat zijn programma’s waar we gewikt en gewogen hebben en een koers voor de lange termijn hebben uitgezet.
Hebben we daarbij alleen niet iets over het hoofd gezien? We zijn scherp op de mentale weerbaarheid van onze burgers. Maar hoe is het gesteld met onze economische weerbaarheid? Wat doen we met de motor van onze gemeenschap? Levendigheid, leefbaarheid en vitaliteit is essentieel voor een gezonde gemeenschap.
Ik heb het over onze lokale economie. Deze motor begint wat te haperen.
Als het om onze lokale economie gaat lijken we soms wel te lijden aan een vorm van wetenschappelijke blindheid.
Zo hebben wij ons gefixeerd op deeltjes in de lucht. De lucht is schoner dan ooit, maar we willen alle risico uitbannen. Ik heb het over het invoeren van zero-emissiezones.
De auto willen we graag op de laatste plaats laten komen, we passen STOMP te pas en te onpas toe, de parkeerkosten zijn omhoog en parkeerplaatsen gaan verloren. 37% van de bezoekers van het centrum van Hilversum komt echter van buiten Hilversum en geeft de bereikbaarheid een schamele 6. We steunen de motie van de VVD dan ook van harte.
Winkelopeningstijden laten we los met dreigend negatieve gevolgen voor onze zelfstandig ondernemers en bij de transformatie van winkelpanden lijkt de nadruk vooral op de onomkeerbare verandering naar wonen te liggen, in plaats van alternatieve economische functies zoals vergaderplekken, een startup of een galerie.
Al deze maatregelen bij elkaar opgeteld, kunnen ten koste gaan van iets veel groters: onze levendigheid, onze brede welvaart en onze ziel. We verliezen als we niet uitkijken onze aantrekkingskracht en onze inkomsten en dan behandelen we hier over tien jaar misschien wel een hele andere begroting. Maar, dan zijn we wél autovrij en hebben we wél de schoonste lucht van Noord-Europa.
Gechargeerd uiteraard, aan de andere kant, wie had het geloofd als iemand in de Raad had gewaarschuwd dat we als Hilversum berucht zouden worden vanwege onze slechte bereikbaarheid, toen er besloten werd om heel Hilversum eenrichtingsverkeer te maken? Het was een door de tijdgeest geïnspireerd plan van een prestigieus adviesbureau over mobiliteit, ik zal de naam niet noemen hier. Het zou het ei van Columbus zijn.* Of een ander voorbeeld: wie had kunnen voorspellen dat de sloop van ons oude station de eerste lokale partij van Nederland zou voortbrengen en daarmee een fenomeen dat het hele politieke landschap in Nederland op de kop heeft gezet?
Terug weer naar de DDB, de partij van mijn dochter en haar klasgenoten. Hoop voor de toekomst.
Ik zei in het begin, we zijn een fijne gemeenteraad en dat meende ik. We volgen allemaal de gebeurtenissen in Amsterdam en ook de debatten. Ik ben ongelooflijk blij dat wij hier in Hilversum ons hoofd koel houden en ons hart warm. We weten dat hier op de achtergrond, van buurthuis tot in het Raadhuis snoeihard aan gewerkt wordt. En wij als Raadsleden zijn ook allemaal nog met elkaar in gesprek op een open en respectvolle manier. Ondanks het realisme dat met de jaren is gekomen, zijn we gelukkig nog niet alle jeugdige onbevangenheid kwijt.
*Dit heb ik altijd al eens hier vanaf deze plek willen vertellen. Wist u dat er ooit is onderzocht dat als we Hilversum eenrichtingsverkeer hadden gemaakt, de andere kant op, dat de doorstroming dan perfect was geweest?
Jacobine van Dijk, CDA Hilversum
De bijdrage van Jacobine is terug te kijken via: