09 september 2024

Oproep aan ondernemers en andere belanghebbenden inzake winkelopeningstijden

CDA Hilversum roept bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen op hun stem te laten horen

Tot en met a.s. vrijdag 13 september hebben alle inwoners van Hilversum nog de kans hun kijk te geven op het voorstel van het Hilversumse college, de winkelopeningstijden in Hilversum te verruimen.

Dit voorstel zou o.a. betekenen dat winkels op zon- en feestdagen (Nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste en tweede kerstdag) van 09:00 tot 22:00 uur open mogen.

Het CDA Hilversum roept alle ondernemers, bewoners van het centrum en andere belanghebbenden op om hun zienswijze op dit voorstel in te dienen. Dit kan via [email protected].

Eind augustus heeft het CDA vragen gesteld over de voorgenomen verruiming. Het CDA hoopt met deze vragen helder te krijgen of dit een actie is die ingezet is voor alleen supermarkten of dat er wel degelijk een groter plan achter zit. Is er overleg geweest met alle betrokkenen? En is er onderzoek gedaan naar de behoeften van de consument?

Het CDA vindt het ongelooflijk belangrijk dat bij elk besluit dat het gemeentebestuur van Hilversum neemt er ook sprake is van gedegen onderzoek naar behoefte en ook naar effecten, zowel op korte als lange termijn, zoals de mogelijke impact op lokale ondernemingen of de rust in het centrum. En dat betekent onderzoek onder praktisch betrokkenen, maar ook het raadplegen en betrekken van experts.

Raadslid Jacobine van Dijk: ‘Naast de zorg over de economische langetermijneffecten voor onze kleine zelfstandigen, heb ik ook zorgen over het effect op onze samenleving, onze gemeenschap. Bij het lezen van het argument  ‘voor de Hilversummer, die op zondagochtend een krantje en een croissantje wil halen’, dacht ik echt, over welke niche doelgroep hebben we het hier? En welk Hilversum had het college hier in gedachten? Met alle respect, maar Hilversum is geen Parijs of New York en het zou niet verstandig zijn dat na te streven. We zouden als Hilversum moeten uitgaan van onze kracht als gemeenschap met een dorps karakter, waarbij we ook inspelen op een ander sentiment dat steeds belangrijker wordt: tijd voor rust en contemplatie. Geen 'Fear of Missing Out', maar 'The Joy of Missing Out'.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.