Nieuwsbrief fractie CDA Hollands Kroon oktober 2020
Toch (weer) digitaal vergaderen
Het zag er lang naar uit dat de raadsvergadering van 1 oktober weer fysiek zou plaatsvinden. In het presidium is daarover intensief overleg geweest en fysiek was alles er klaar voor gemaakt. Door het verscherpen van de maatregelen zijn de vergaderingen echter nog steeds digitaal. Dit geldt ook weer voor de fractievergaderingen.
Raad 1 en 6 oktober 2020
Een overvolle raadsagenda zorgde ervoor dat de uitloopvergadering van 6 oktober ook nodig was om de gehele agenda te kunnen afwerken.
Allereerst op de agenda de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) Campus de Terp. Een stukje burgerparticipatie dat zijn weerga niet kent, waarvoor alle partijen in de raad vol lof waren. Nieuwbouw van de sporthal, zwembad en buiten accommodaties voor €13,2 miljoen waarvoor de gemeente garant staat. De exploitatie komt in handen van de Stichting Samenwerking Sport en Welzijn Wieringermeer. Het gaat hier om heel veel gemeenschapsgeld en onze fractie vindt dat de kaders goed moeten worden vastgelegd, er beslismomenten (go/nog go) ingebouwd dienen te worden en goede afspraken gemaakt moeten worden met SSSW. Een ruime meerderheid van de raad stemde voor het raadsvoorstel.
Ook wordt een drietal basisscholen op de Campus gebouwd met als bouwheer de Stichting Surplus. Ook zij gaan gebruik maken van de vele mogelijkheden op de Campus de Terp.
Artikel 6 principe verzoek Molenveld 4a voor de huisvesting van tijdelijke medewerkers. Dit leverde weer veel discussie op over de huisvesting van tijdelijke medewerkers, de aantallen en de plaatsen waar dat zou kunnen. Het CDA was een van de partijen die tegenstemde omdat wij tegen huisvesting zijn van kleine aantallen migranten, zonder toezicht, op industrieterreinen waar een goed leef en woonklimaat niet gegarandeerd kan worden. De meerderheid van de raad stemde voor het principeverzoek. Dit zal ongetwijfeld een vervolg krijgen.
Het concept van de regionale energiestrategie Noord –Holland (RES) leverde veel stof op tot discussie. Het raadsvoorstel luidde in te stemmen met de wensen en bedenkingen die na o.a. een beeldvormende vergadering geformuleerd waren. Vooral het wel of niet instemmen met zonneweiden/zonnepanelen op land en het IJsselmeer. In mei had de meerderheid van de raad nog een motie aangenomen om geen zonneweiden/zonnepanelen toe te staan op onrendabele landbouwgronden en nu probeerden CU, D’66 en PVDA met een amendement dit besluit weer ongedaan te maken. Ondanks het feit dat wij de motie van mei niet ondersteunden vonden wij, uit oogpunt van behoorlijk bestuur (respecteren eerder raadsbesluit), dat we deze nieuwe motie niet konden ondersteunen en deze werd met 7
voor en 22 tegen verworpen. Het raadsvoorstel om namens Hollands Kroon zienswijzen in te dienen op de RES werd na aanname van het amendement van VVD, CDA en SHK om zoekgebied ”06 IJsselmeer” vrij te houden van zonne-energie op het oppervlaktewater en van windturbines met 22 voor en 7 tegen aangenomen. Ook het aanleggen van eilanden in de Wieringerhoek en deze voorzien van zonnepanelen/ zonneweiden gaf veel discussie. Het wachten is nu hoe de zienswijzen van alle gemeenten verwerkt worden in de definitieve regionale energiestrategie.
CDA, VVD,SHK en OHK dienden een motie vreemd aan de orde van de dag n over het tegengaan van dumpen van zwerfkeien bij de Doggersbank door Greenpeace. Deze motie leverde nogal wat emotie op bij sommige partijen. Hoewel wij hier als raad niet over gaan vonden wij toch dat wij deze motie mede moesten indienen omdat deze dumping van keien gevaar kan opleveren voor onze Wieringer vissers. Na stemming werd de motie aangenomen met 19 stemmen voor en 10 tegen.
In het besluitvormende gedeelte werden nog enkele raadsvoorstellen vastgesteld. O.a. het Bestemmingsplan Winkelerzand voor de bouw van 2 woningen en de regionale visie aanpak huiselijk geweld.
Raad 29 oktober 2020
Op verzoek van meerdere partijen werd het bestemmingsplan Mientweg 46 te Lutjewinkel (bouwen van een woning, feitelijk aan de Lutjewinkelerweg) van de agenda gehaald omdat onduidelijk is wat de gevolgen zijn van de bouw van deze woning voor een nabijgelegen autobedrijf. Eerder dit jaar was het voorstel al van de raadsagenda gehaald vanwege het gebrek aan participatie door initiatiefnemer met de directe omgeving (en de vraag of het nu ging om 1 vrijstaande woning of een dubbel woonhuis).
Ook de Woonvisie werd van de agenda gehaald. Hoewel in onze ogen de strekking van de woonvisie een goede vertaling was en is van hetgeen besproken was in de beeldvormende vergadering, hadden de VVD en SHK toch moeite met bepaalde tekstgedeelten. Ook het feit dat daarnaast zes tekstuele amendementen waren ingediend, leidde tot het oordeel om toch nog eens goed naar de tekst(en) door het college te laten kijken. Wellicht kunnen dan meerdere amendementen komen te vervallen.
Het vaststellen van een bestemmingsplan voor het perceel Raaksmaatweg 4 te ’t Veld gaf weinig inhoudelijke discussie. Zowel het uitbreiden van het bouwblok als het toestaan van maximaal 40 tijdelijke medewerkers past binnen bestaand beleid en was voorzien van een positief advies van de zogenaamde ABC commissie. Ook de Nota reserves en voorzieningen gaf geen inhoudelijke discussie. Vervolgens is ook het bestemmingsplan voor Molenvaart 188a/190 gerepareerd, het normenkader rechtmatigheid 2020 en het controleprotocol 2002 vastgesteld en is ten behoeve van de Groep Ruiter een besluit genomen over zijn lidmaatschap van de RRN en de benoeming van een fractieondersteuner (de heer Meeldijk, stond eveneens op de kandidatenlijst van de VVD).
De meeste tijd vergde een motie van GL, PvdA, CU en Anders (ondersteund door D66) om een zienswijze in te dienen omtrent het voornemen ontheffing te verlenen aan Afvalzorg (Wieringermeer) voor het storten van 20 ton straalgrit, verontreinigd met Chroom 6.
De aanleiding voor deze motie was een bekendmaking van provinciezijde, die op de lijst van ingekomen stukken van de raadsvergadering van 1 oktober stond.
Dat stuk betrof echter twee voornemens ontheffing te verlenen (voor 30 ton van genoemd materiaal en 5000 ton steenwolgranulaat). Voor die ontheffingen was de zienswijzeperiode reeds verlopen. Wel ligt nog een voornemen ontheffing ter inzage voor 20 ton, zoals de motie aangaf. Deze was echter op 24 oktober bekend gemaakt en stond dus niet bij de lijst van ingekomen stukken van 1 oktober jl.
In 2019 is bij Afvalzorg 800.000 ton afval gestort. 60.000 ton daarvan met ontheffing. Als gestort wordt met ontheffing gaat het om afval dat niet in Nederland kan worden verwerkt. Over het algemeen verontreinigd met stoffen, die -indien niet gecontroleerd wordt gestort- schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.
De motie riep het college op een zienswijze in te dienen. Van de zijde van onze fractie is de indieners gevraagd waarom hieromtrent een motie in te dienen, wetende dat vorig jaar 60.000 ton met ontheffing is gestort. Daarbij komt dat een college of raad als bestuursorgaan alleen belanghebbende is als het gaat om belangen die aan het college of de raad zijn toevertrouwd. In de rechtspraak is uitgesproken dat raad/college belanghebbende zijn als het gaat om de ruimtelijke ordening binnen de gemeente. Raad en college hebben ook een taak op het gebied van milieu/gezondheid; echter voor wat betreft vergunningverlening en toezicht op stortplaatsen is de provincie bevoegd gezag. Met andere woorden, in dit kader gaat het om aan de provincie toevertrouwde belangen. Onze fractie kwam dan ook tot de conclusie dat raad of college geen belanghebbende kunnen zijn en dus geen zienswijze kunnen indienen. Nu GL, PvdA en D66 deel uit maken van het provinciaal bestuur (coalitie met VVD) hebben wij de indieners aangegeven dat het benaderen van hun provinciale bestuurders meer voor de hand ligt. Uiteindelijk is de motie ingetrokken, ook nadat van de zijde van het college de mededeling kwam dat de betreffende omgevingsdienst voor de raden van Medemblik en Hollands Kroon een informatieve bijeenkomst gaat organiseren omtrent de vuilstort in de Wieringermeer.
Raden in november
Op 5 november behandelt de gemeenteraad de begroting (we beginnen om 17.00 uur). Op 19 november vindt de reguliere raadsvergadering plaats. Aan de orde komt o.a. de toekomst van Veerburg/de bouw van een nieuwe sporthal bij Kleine Sluis. De raadsvergadering van 19 november wordt op 11 november in een openbare fractievergadering voorbereid.
Tot slot
Het zijn rare tijden. Sociaal gezien zie ik de meeste mensen alleen nog maar via een beeldscherm. Ik heb veel dagen dat ik na een werkdag tot in de avond laat achter de PC zit. Fijn is anders maar het is een alternatief om toch te kunnen werken en vergaderen. Dit ongemak neem ik graag voor lief als ik mijn situatie vergelijk met de mensen in de zorg en andere kwetsbare beroepen, maar ook de vele ondernemers die inventief moeten zijn om deze periode door te komen. Blijf gezond!
Sjaak Vriend, fractievoorzitter