10 november 2023

Als mantelzorger sta je altijd aan

Op de jaarlijkse 'Dag van de Mantelzorg' staan de mantelzorgers centraal. Jaarlijks op 10 november. Een goed moment om mijn ervaring als mantelzorger met u te delen. Als commissielid van fractie CDA Hoorn maak ik me sterk voor mantelzorgers. Een steuntje in de rug kunnen ze goed gebruiken. Lees hieronder mijn persoonlijk verhaal: Als mantelzorger sta je altijd aan!

Vragen aan Patrick van der Laan:

Vertel hoe je mantelzorger bent geworden
Ik ben ruim 20 jaar mantelzorger geweest, eerst voor mijn moeder en later voor mijn vader. Mijn vader begon steeds moeilijker te lopen. Normale handelingen werden steeds lastiger. Als mantelzorger neem je steeds meer taken over, het gaat heel geleidelijk. Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, het overkomt je. Opeens ben je het.

Wat houdt mantelzorger zijn in
Het hangt van de hulpbehoefte af. In de zwaarste vorm neem je de sturing van iemands leven over. Er is altijd wat te doen, hoe klein ook. Zijn alle boodschappen in huis? Is de (af)was gedaan? Welke afspraken zijn er de komende periode? Als de thuishulp komt is alles dan aanwezig? Belangrijke post of administratie die afgehandeld dient te worden? Zijn alle klokken aangepast aan de zomer-/wintertijd? Klusjes in huis die niet meer kunnen wachten? Is er iets kwijt, je bent zo een uur aan het zoeken. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Vanaf het moment dat je arriveert totdat je weer vertrekt sta je in “alert” modus. Als mantelzorger sta je altijd aan.

Welke problemen heb je ervaren
Je eigen leven komt in de knel. Combinatie met een fulltimebaan is lastig. Ook dan kun je gebeld worden door bijvoorbeeld zorginstanties over zaken die dringend geregeld moeten worden. Of kleine zorgvragen van je familielid.

Het gemis van een normale familierelatie is ook wat je merkt. Je bent niet gezellig bij je familielid op bezoek maar aan het werk.

Heb je tips
Probeer sommige taken te integreren met je eigen taken. Als je boodschappen doet, doe ze dan ook meteen voor je familielid. Ik kocht op een gegeven moment alles dubbel, eentje voor mij een eentje voor me vader. Hoef je maar 1 x na te denken.

Vertel op je werk dat je een (zware) mantelzorg taak hebt. Er is dan meer begrip van collega’s en leiding. Ik had het geluk dat mijn werkgever een oogje dichtkneep als ik niet alle werkuren haalde. Sommige werkgevers geven ook mantelzorgverlof.

Vraag hulp. Probeer niet alles zelf op te lossen. Maak een digitale mantelzorg-kalender op je telefoon aan, zet hier zoveel mogelijk afspraken (doctor, tandarts, kapper etc.) in, deel de kalender met hele gezin. Maakt het makkelijker om de hulp over meerdere personen te verdelen.

Welke hulp had je behoefte aan
Als mantelzorger heb je vooral behoefte aan hulp tijdens de zorg. Vrienden of familie die aanbieden om een avond te komen koken. Helpen de tuin te doen. Dat ontlast de mantelzorger enorm.

Instanties die makkelijk te bereiken zijn en meewerken aan een soepele afhandeling van de vereiste zaken.

Hoe kunnen we helpen
Gelukkig is er veel solidariteit en begrip in de samenleving. Omstanders die de liftdeur openhouden, alle ruimte geven of zelfs voorrang. Dat soort kleine acties maakt een groot verschil.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.