07 april 2017

Column Piet: Beeldvorming

In de raad van 9 maart is een motie ingediend met als onderwerp: aantrekken hoogwaardige werkgelegenheid. Hoewel waarschijnlijk niet zo bedoeld, suggereert deze woordkeuze dat er ook laagwaardige werkgelegenheid zou bestaan. Het versterkt het al langer bestaande beeld. Beroepen die met 'vuile handen en een werkpak' te maken hebben, zouden minder waard zijn en minder waarde hebben dan de beroepen met 'witte boorden en schone (??) handen'. Dat beeld bestaat al jaren. Kijken we naar de gesprekken, welke op basisscholen worden gevoerd tussen ouders en leerkrachten over de schoolkeuze naar voortgezet onderwijs. Dan levert het overleg over de verwijzing naar het Voortgezet Middelbaar Beroeps Onderwijs de meest gespreksstof op. Deze vormen van onderwijs staan laag in aanzien. Een van de gevolgen hiervan is dat men de theoretische leerweg van de VMBO weer herdoopt tot MAVO. Dat klinkt toch anders!! Maar het is niet enkel dit beeld welke aan de beeldvorming bijdraagt. 

Aan hoogwaardige beroepen wordt maatschappelijk en financieel een hogere waarde toegekend. Wanneer we dit beeld in stand houden, wordt het voor ondernemers, die mensen zoeken die met hoofd en handen werken, vechten tegen de bierkaai.

Er is naar mijn mening maar een soort werk en dat is hoogwaardig. De vuilnisman en de ict specialist, de interieurverzorgster en de chirurg; zij verrichten werk van gelijke maatschappelijke waarde. Het lijkt wellicht vergezocht, maar wanneer we de beeld in stand houden scheppen we een onnatuurlijke ongelijkheid. Het moet toch mogelijk zijn om voor de term hoogwaardige werkgelegenheid een term te vinden die niet - onbewust - discrimineert.

Piet Ligthart, raadslid CDA

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.