07 december 2014

3 maal is scheepsrecht?

Als nieuwelingen in de gemeenteraad zijn Els en ik op zoek naar inzicht en antwoorden. Tijdens de bijeenkomsten voor nieuwe raadsleden kregen we van de gemeentesecretaris én het afdelingshoofd maatschappelijk beleid de uitnodiging om onszelf op het gemeentehuis uit te nodigen. Dat hebben we met beide handen aangegrepen. Want inzicht in hoe "het werkt" leer je waar "het werkt". En antwoorden krijg je door vragen te stellen.

Het zijn drukke tijden bij maatschappelijk beleid. Toch werden we in september, oktober en november met open armen ontvangen om te komen stage lopen. Welke tijd kwam ons het beste uit? Dan werd daar rekening mee gehouden. Over welk onderwerp wilden we meer weten? Dan werd er tijd gemaakt door diegene met de meeste inhoudelijke informatie. Was het dagdeel voorbij en nog niet alle vragen beantwoord? Dan praatten we nog éven door.

Er komen belangrijke zaken bij de gemeentelijke taken. Zaken die de gemeentegrenzen overschrijden en tegelijk zeer lokaal gedragen moeten worden. Die heel duidelijk te maken hebben met bestaande voorzieningen. De zorg die regionaal ingekocht wordt moet draagvlak hebben "bij de mensen thuis". Wat een uitdaging! Wat een vragen hadden wij! Wat is ons veel duidelijk geworden! Juist door de ontspannen sfeer en open houding van de beleidsmedewerkers hebben we veel vragen kunnen stellen. Een win-win situatie voor de medewerkers én voor ons. Dat gaat zich in de nabije toekomst uitbetalen. Met onze kennis van de inhoud en kennen van de mensen is het werk makkelijker geworden. We weten beter waar we op kunnen sturen, op moeten sturen en ook waarop we niet hoeven te sturen.

Onze "stages" zijn waardevol én gezellig geweest. Drie maal is scheepsrecht? In dit geval niet.

 

Els van den Bosch en Claudia Selders-Kroezen

CDA raadsleden, commissie Samenleving

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.