20 november 2016

CDA over de begroting 2017

Tijdens het begrotingsdebat van onze gemeente op 10 november hebben de politieke partijen hun visie gegeven op de begroting 2017. 

Het CDA merkte het volgende op:

Het doet de CDA fractie goed dat veel elementen uit ons programma terug komen in de begroting. Leefbaarheid, sport en cultuur en een duidelijk en transparant financieel beleid zijn een paar voorbeelden. De nieuwe begroting app stelt een ieder in staat om op internet te kijken hoe het ermee staat in Medemblik. Ook kan er via www.waarstaatjegemeente.nl gemakkelijk vergeleken worden met andere gemeenten. Onze conclusie, Medemblik doet het zo gek nog niet. 

Tekenen van economisch herstel zijn duidelijk te zien. Vorig jaar hebben we al een lichte noodkreet geuit of we niet eens uitbezuinigd zijn. Gezien de uitkering van het Rijk en de riante reservepositie is er dan eindelijk echt ruimte voor nieuw beleid. Het college stelt voor om op diverse terreinen geld beschikbaar te stellen. Het CDA staat daar achter. We pikken er een paar uit. 

We zien een grote investering voor breedband in het buitengebied. Al langere tijd is het een doorn in het oog van veel ondernemers en particulieren dat zij het moeten doen met gebrekkig bereik van internet. Met deze investering kunnen we de klachten en frustraties tot het verleden laten behoren. 

De Medemblikker musea zijn belangrijk voor het uitdragen ven behoud van het cultureel erfgoed in onze gemeente. De gemeente erkent dat en is bereid middelen beschikbaar te stellen voor onder andere het museumdepot waarvan het belang recentelijk is aangetoond. 

Het sportveld voor Spartanen. De grootste voetbalvereniging van onze gemeente steekt de handen uit de mouwen en is bereid zelf te investeren. Een mooi voorbeeld van samenwerking, wat de CDA fractie tegelijkertijd ertoe bewogen heeft nog een goed de kwestie mbt de taakstelling Onderhoud van de sportvelden in zijn totaliteit tegen het licht te houden. Goed voorbeeld doet goed volgen. 

Zwembad de Zeehoek  willen we niet vergeten te noemen, want er is het CDA veel aan gelegen om in 2017 een toekomstbestendig besluit te nemen. 

Onze gemeentelijke woonlasten liggen hoger dan het landelijk gemiddelde. Wij kennen de achtergrond hiervan en zien om ons heen veel gemeenten een inhaalslag maken, omdat zij het fenomeen kostendekkendheid soms te veel uit het oog hebben verloren. Uiteraard liggen hier politieke keuzes aan ten grondslag. Niettemin wil het CDA vasthouden aan de afspraak onze OZB niet met meer dan het inflatiepercentage te verhogen. Hiervoor hebben wij een amendement ingediend. Het CDA komt in samenwerking met andere partijen binnenkort met een initiatiefvoorstel om het archeologie beleid te verbeteren. Uitkomst zou moeten zijn, dat de kosten voor onderzoek evenredig verdeeld worden onder de opdrachtgevers. 

Enkele punten van zorg:

Een is de bibliotheek, Er wordt fors bezuinigd, maar er blijft nog een aardig bedrag aan subsidie over. Het CDA heeft er begrip voor dat het niet gemakkelijk is om met minder middelen je plannen uit te werken, maar het vraagt creativiteit, daadkracht en bereidwilligheid tot samenwerken om een toekomstbestendige bibliotheek voor alle doelgroepen neer te zetten. Het college heeft de opdracht gekregen om ons betrokken te houden bij dit proces zodat we kunnen bijsturen als dat nodig blijkt te zijn. 

Twee is de aanpak van onveilige verkeerssituaties. Al langer geven we hier aandacht aan en wij blijven de inzet van het college vragen voor de veiligheid van wegen, die in eigendom en beheer zijn van het HHNK. Tot op heden blijft het stil van de zijde van het Hoogheemraadschap, maar neemt niet weg dat vooral de blackspots in ruilverkavelingsgebiden het Grootslag om onmiddellijke actie vragen. Kleine aanpassingen waar inwoners (en dus vanuit de dagelijkse praktijk) om vragen verdienen het om serieus overwogen te worden. Even ter plekke bekijken waar het om gaat kan soms andere inzichten geven. 

Daarnaast vraagt het CDA aandacht voor de recreatieve vaarroutes in onze gemeente. Met name voor wat betreft het onderhoud. Wat je vaak ziet is dat inwoners worden verwezen naar het recreatieschap, die op haar beurt weer verwijst naar de gemeente en die verwijst weer naar het hoogheemraadschap. Het CDA wil daar graag duidelijkheid over en vooral een betere communicatie. 

Op het sociaal maatschappelijk vlak vragen we aandacht voor onder andere Vrijwilligers en mantelzorgers. Is de vrijwilliger wel het antwoord op alle problemen en maatschappelijke vraagstukken? We vragen bijvoorbeeld aan verenigingen, musea en culturele instellingen om zoveel mogelijk met vrijwilligers de boel draaiend te houden. De nieuwe zorgtaken willen we gaan transformeren en ondersteuning en hulp zo toegankelijk mogelijk en laagdrempelig maken. Moet er bij een toenemende vraag naar zorg wel naar meer vrijwilligers gezocht worden? Wij vragen ons als CDA af of de rek er niet uit is. Vrijwilligers zijn waardevol en het werk moet vrijwillig blijven; niet opgelegd worden. Welke rol kan, mag en moet een gemeentebestuur hierbij hebben? Dit is wat ons betreft een vraag om als college en raad de komende periode bewust bij stil te staan. 

Een andere bijzondere groep mensen zijn de mantelverzorgers. Vanuit verbondenheid met een hulpbehoevend familielid leveren zij een buitengewone prestatie en verleggen hun grenzen. Als gemeente moeten we deze groep ondersteunen om te voorkomen dat zij overbelast raken. Het mantelzorgcompliment is een mooi gebaar maar voor het CDA niet voldoende. Het CDA wil de positie versterken van mantelzorgers. Daarom heeft Tweedekamerlid Mona Keijzer de initiatiefnota 'Mantelzorgers; wees er zuinig op!' opgesteld. Met de initiatiefnota wil het CDA de positie van de mantelzorg wettelijk beter vastleggen dan nu het geval is en o.a. aansturen op concrete ondersteuning. 

Een goede verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp blijft voor ons een punt van aandacht. Het transformatieproces waar de gemeente zich steeds meer op richt, biedt mogelijkheden. Initiatieven voor deze verbinding krijgen met de, pas geïntroduceerde, innovatieagenda een kans om zicht e presenteren en vorm te geven. Een uitgelezen moment voor het college om ' out of de box' naar deze verbinding te kijken.

Tot slot hebben we de indruk dat de vluchtelingenproblematiek een beetje is weg gegeebd, maar wat zegt dat over de nabije toekomst? 

Het CDA is tevreden met de huidige begroting 2017 en ziet uit naar bestendiging in 2017 waarin veel nieuwe en goede plannen worden uitgewerkt. 

Fractievoorzitter Ed Meester

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.