03 juli 2023

Column Claudia: ervaringsdeskundigen

Het ene moment zet je je in voor een parallelweg met veilige fietsroute, om een kwartier later de prestaties van de GGD te bespreken. Je besluit waar wel en dus ook waar geen woningen gebouwd mogen worden. En waar wel en dus ook waar geen zonneweides geplaatst mogen worden. Je spreekt met inwoners over parkeerplaatsen, vaaroverlast en drugspreventie. Het is af en toe een roller coaster. 

Althans zo ervaar ik het. Als volksvertegenwoordiger ben je nu eenmaal vaak zelf ervaringsdeskundige en anders zijn de buren dat wel. 

 

Waar ik me namens onze partij al jaren actief voor mag inzetten is de gelijkwaardigheid van onze medemens; inclusie.

Juist in deze tijd waarin de wereld op z’n kop lijkt te staan is inclusie belangrijk.

 

Als gemeente moeten we het voor alle inwoners mogelijk maken volwaardig onderdeel te zijn van onze samenleving.

Of ze hier geboren zijn, of niet. Extra hulpmiddelen nodig hebben, of niet. Zich onderdeel voelen van de LHBTI gemeenschap, of niet. Extra begeleiding nodig hebben, of niet.

 

Als CDA zetten wij ons al bijna 10 jaar in voor een inclusiever gemeente Medemblik. Met kleine stapjes bereiken we steeds wat verbetering maar het gaat ons veel te langzaam.

Nu is het tijd om een grote stap voorwaarts te zetten. De omgeving moet zich aanpassen, en niet de mensen met een beperking.

 

Op 13 juli mag ik namens onze partij een opdracht aan het college van B&W geven om werk te maken van een Lokale Inclusie Agenda (LIA). Zodat er eindelijk serieus gewerkt wordt aan het VN-verdrag handicap. Het doel van dit verdrag is het verbeteren van de positie van mensen met een beperking*. Wij willen dat onze gemeente hieraan voldoet met behulp van een Lokale Inclusie Agenda. 

 

Samengesteld mét ervaringsdeskundigen. 

Zodat zij kunnen meedoen op een manier die bij hen past en zoals zij dat willen. En zodat voortaan bij elk besluit wat de gemeente neemt een inclusieve samenleving geborgd is.

 

Met inclusieve groet,

Claudia Selders-Kroezen

 

*Het VN-verdrag gehandicapten gaat onder meer over het verbeteren van de toegankelijkheid van fysieke (gebouwen en openbare ruimte) en digitale/schriftelijke toegankelijkheid.

Het gaat wat ons betreft ook over sociale toegankelijkheid.

Je kunt denken aan:
- het meewegen van de toegankelijkheid van (school)gebouwen in de vergunningverlening

- toegankelijke voorwaarden onder de aandacht brengen van architecten

- inzetten op inclusieve speelplekken

- gebruik gaan maken van de Ongehinderd app

- normaliseren van de LHBTI-gemeenschap

- ervaringsdeskundigen laten adviseren bij het ontwerpen van nieuwe formats voor papieren én digitale communicatie

- inzetten op inclusief werkgeverschap.

 

Meer info: Voorbeeld van een Lokale Inclusie Agenda: https://vng.nl/sites/default/files/2022-06/Lokale%20Inclusie%20Agenda%202021-2022%20Den%20Helder.pdf

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechten-van-mensen-met-een-handicap/positie-mensen-met-een-beperking-verbeteren-vn-verdrag-handicap

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.