15 maart 2024

Column Els: energienoodfonds voor kerken

Tot drie keer toe vroeg ik aan de wethouder

of ook kerken een beroep mochten doen op het Energienoodfonds. Maar nee, kerken bleken uitgesloten.

Het CDA juicht toe dat onze gemeente het Energienoodfonds in het leven riep om maatschappelijke organisaties tegemoet te komen in de stijgende energielasten. De gemeenteraad stelde hiervoor 150K beschikbaar. Hier is goed gebruik van gemaakt door veel sportverenigingen maar ook door musea, dorpshuizen en bijvoorbeeld de scouting en de jongerencentra.

Ik weet heus wel dat kerkgebouwen worden gefinancierd door de kerkgemeenschappen zelf. En dat de kerken niet worden gesubsidieerd.  Zij zijn aangewezen op donaties, vrijwillige bijdragen en collecten. Maar: kerken, en ook andere gebedshuizen zoals een moskee of synagoge, vervullen toch ook een sociale en daarmee maatschappelijke functie als ontmoetingsplek? En zij maken toch ook hogere kosten om hun gebouw te verwarmen? Zij zijn hierbij afhankelijk van leden, parochianen en bezoekers, net als de andere aanvragers wiens aanvraag wél is gehonoreerd door het energienoodfonds. 

Er is geld overgebleven in het energienoodfonds. Het CDA heeft vorige week bij de raadsvergadering een voorstel ingediend om ervoor te zorgen dat ook kerken de kans krijgen een aanvraag in te dienen voor een dergelijk noodfonds. Ondanks dat er bij onze gemeente veel draait om samenkomst en ontmoeting, denkend aan ons beleid op het sociaal domein en het accommodatiebeleid, kreeg het CDA geen steun van de andere partijen. Wij blijven hier aandacht voor vragen en zullen elke gelegenheid hiervoor aangrijpen, want onze kerken, daar moeten we toch trots en zuinig op zijn?

Els van den Bosch, CDA Medemblik

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.