14 augustus 2024

Column Martijn: De Grote Drie

De Grote Drie

 

Waar denkt u aan bij ‘de Grote Drie’? Misschien wel aan de Nederlandse schrijvers Hermans, Reve en Mulisch. Vraagt u het aan een raadslid in Medemblik, dan zal het antwoord zijn: “een nieuw overdekt zwembad, een nieuw dorpshuis in Abbekerk en een tweede sporthal in Wognum”. Drie grote projecten waar al héél lang over wordt gesproken in de gemeenteraad. 

 

Op 11 juli heeft de voltallige gemeenteraad een belangrijke stap gezet naar de uitvoering van deze projecten. In het kort komt het erop neer dat de gemeente het jaar 2023 afsloot met een positief saldo van zo’n € 10 miljoen. De gemeenteraad heeft besloten driekwart daarvan te reserveren voor ‘de Grote Drie’. Daarmee wordt het een stuk makkelijker om dekking te vinden voor de uitgaven die zijn gemoeid met deze drie projecten.

 

Anders gezegd, de gemeenteraad heeft zo’n € 7,5 miljoen apart gezet. Het voorstel daarvoor is opgesteld door álle acht partijen in de raad. Niks coalitie – oppositie, niks wij – zij, niks verdeeldheid tussen links en rechts. Gewoon, één voorstel met één tekst waar werkelijk niemand in de raad tegen heeft gestemd. En ik kan u verzekeren, daar gaan heel wat kopjes koffie, mailtjes, appjes en belletjes aan vooraf. Maar ook dat is politiek. Wél met het doel om met zijn allen te proberen die drie grote projecten over de streep te trekken. 

 

Het is overigens niet de eerste keer dat deze gemeenteraad als één blok heeft opgetreden. Eerder dit jaar is een wijziging op het verkeers- en vervoersplan door álle partijen omarmd en vorig jaar hebben álle partijen gezamenlijk één motie ingediend waarin het college werd opgeroepen een haalbaarheidsonderzoek te doen naar deze drie projecten.

 

Het is nu aan het college om door te pakken. Eén geruststelling; de hele raad staat achter ze.

 

Martijn Droog

Raadslid CDA

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.