06 november 2016

Leefbaarheid in krachtige kernen

Leefbaarheid is voor iedereen uniek, tot op een zekere hoogte...Want iedereen wil toch wonen op een plek die bij hem past in een omgeving die goed voelt? Waar de een een stuk(je) voor wil reizen, wil de ander graag dichtbij van kunnen genieten. 

Onze gemeente bestaat uit 17 kernen en het is een uitdaging om die als uniek te beschouwen zonder daar in te overdrijven. Samen zijn ze nu eenmaal ook een geheel. 

Als gemeenteraad wilden we graag een visie hierover, een gemeentelijke visie. Hier is hard aan gewerkt, ook in samenspraak met de raadsleden. Het college heeft in aanvulling op die visie meteen een ambitie uitgesproken en een plan opgesteld. Het CDA is positief over het proces en het resultaat want dit is vernieuwend en vooruitstrevend. Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel werd de suggestie gewekt dat alleen maar een nieuw rapport geschreven gaat worden en dat er verder niets voor u als inwoner verbetert. Gelukkig is dat een misverstand!

Het programmaplan leefbaarheid richt zich op ontwikkelen en doen tegelijk. Het college vraag ons om eerder over het budget te beschikken zodat zij juist snel aan de slag kunnen gaan. De gemeentelijke organisatie gaat meer samenhang creëren tussen diverse afdelingen. Het resultaat is meer inzicht in elkaars werk en dus meer efficiëntie.

Tegelijkertijd wordt er, veel meer nog dan voorheen, een brug gebouwd tussen de samenleving en deze organisatie. Om de communicatie met de inwoners van onze gemeente Medemblik te verbeteren is dit nodig. Deze sleutelrol wordt ingevuld door een (of meer) kernconsulent(en). Een van de gereedschappen die gebruikt wordt om een helder beeld te krijgen van de wensen vanuit alle 17 kernen is een kernvisie. Door deze kort en krachtig vorm te geven ontstaat er een samenhangend beeld. Hiermee kunnen gericht en weloverwogen keuzes worden gemaakt. 

Het plan is door de Raad aangenomen. Nu aan de slag!

namens de fractie, Claudia Selders-Kroezen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.