11 december 2016

Met de mantel der liefde

In Nederland zijn er ruim 4 miljoen mensen die langdurig en intensief voor iemand zorgen. Dit doen zij met liefde en omdat het hen overkomt. Alsof dit vanzelfsprekend is gaan volwassenen en jongeren over hun eigen grenzen heen. Gewoon, om te zorgen voor hun kind, partner of ouder met een beperking, verslaving of ziekte.

Over deze mantelzorg wordt veel geschreven maar er wordt (te) weinig over gepraat. Vanuit respect of liefde vinden familieleden hun taak normaal maar ze leveren een bijzondere prestatie. Soms kunnen ze hierdoor niet (meer)werken, hebben minder sociale contacten en moeten extra veel regelen. Vooral de andere rol die ze krijgen ten opzichte van hun kind, partner of ouder kan zwaar zijn. 

Landelijk stelt CDA plannen voor waarmee ze oproept zuinig te zijn op mantelzorgers. Ook lokaal vragen wij regelmatig om oprechte aandacht te hebben voor hen. Het mantelzorg compliment is een mooi gebaar maar wij vinden het belangrijk om concrete hulp te bieden en goed te luisteren naar degene die zorgt.  Er zijn altijd twee kanten van een medaille. Onze gemeente kan toegankelijk willen zijn maar de stap te zetten om hulp te vragen is soms lastig. Juist vanwege die vanzelfsprekendheid en respect. Toch is het belangrijke om je eigen grenzen te bewaken en zo alles te kunnen volhouden. 

Bedek deze belangrijke zorg dus niet met de mantel der liefde en neem contact op met het wijkteam. Je verdient meer dan een complimentje. 

Claudia Selders-Kroezen

raadslid CDA

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.