05 juni 2016

Natuur of cultuur

In de raadsvergadering  van 12 mei is aan de raad door het Recreatieschap het nieuwe Natuur- en recreatieplan aangeboden. Een plan dat tot stand is gekomen in samenwerking met vele belanghebbenden binnen Westfriesland. Denk hierbij aan de gemeenteraden, de LTO, de provincie, verschillende natuurverenigingen, Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap, ANWB, Recreatie Noord Holland en nog een hele lijst van belangenverenigingen, waarvan ik het bestaan niet kende. Nu zegt die laatste opmerking meer over mijzelf, maar toch .. we kunnen stellen dat het aangeboden plan breed gedragen wordt. Eenieder die maar enigszins het idee had haar/zijn steentje te moeten/kunnen bijdragen kon dit doen en heeft dit gedaan.

Het plan handelt over de toekomst van het landschap in ons mooie Westfriesland. Goed afgewogen, breed besproken en dan denk je; hamerstuk. Maar niets was minder waar. Vanuit onze raad is er toch een amendement ingediend om dit plan aan te passen. Een pleidooi voor meer natuurgebieden, meer verbindingen tussen de diverse natuurgebieden en meer biodiversiteit. Meer van het voorgaande betekent in onze ogen minder mogelijkheden voor de agrariërs om hun bedrijven te ontwikkelen. Het evenwicht raakt zoek.

Het CDA gunt de recreant haar/zijn ontspanning, maar de agrariër ook zijn brood. Wij wonen niet in Drente of Gelderland. Wij wonen in Westfriesland. Een van oorsprong al agrarisch  cultuurgebied. Wij kunnen hier omwille van de mensen die hier hun brood verdienen geen agrarisch natuurgebied van maken. Natuur en cultuur hoeven elkaar niet te bijten, maar het kan wel!!!!

Piet Ligthart, Raadslid CDA

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.