Nieuw uit Andijk: Chinezen
Maar liefst 701 mensen hebben op mij gestemd bij de Waterschap verkiezingen van twee weken geleden. Ik wil u hiervoor hartelijk danken! De dag van de verkiezingen ging ik om boodschappen in winkelcentrum Beldershof. Bij herhaling spraken inwoners mij aan. “Ik heb op jou gestemd, ik ga op jou stemmen, ik heb jouw hokje rood gekleurd”. Gebruikelijk word ik aangesproken over ontplofte afvalbakken, loshangende armaturen van lantaarnpalen, dyslexiezorg, een speelplein en de laatste tijd veelvuldig over het zonnepark in Andijk Zuid.
Niet zo zeer over de panelen zelf, maar over de ontwikkelaar. “Die Chinezen” krijgen deze klus en strijken de subsidie op, in de beleving van inwoners. Ten eerste: de ontwikkelaar ChintSolar/Astronergy is een wereldwijd opererend bedrijf met een eigen vertegenwoordiging in Amsterdam die samenwerkt met lokale experts. Ten tweede; wij kunnen geen regels maken ter promotie van onze lokale economie.
Centraal staat dat we van doen hebben met aanbestedingsregels waar we ons aan moeten houden. Een sporthal in onze gemeente per definitie laten bouwen door een aannemer uit de regio? Dat is niet toegestaan. En wat als we dit nu eens omkeren? Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat de stratenmaker uit Medemblik geen klus meer kan krijgen in Leiden, de aannemer uit Andijk geen opdracht in Amstelveen krijgt, de Wervershover bloemkoolteler geen perceel in Spanje mag beplanten met kool en de leliekweker geen lelies in Frankrijk zou mogen planten.
Voorkeur uitspreken voor lokale ondernemers is nog niet zo eenvoudig en naar mijn opvatting ongewenst.
Deze column is geschreven door Els van den Bosch en verschenen in De Andijker, 3 april 2019.