13 september 2016

Nodig naar de kapper

Het is al laat in de middag wanneer de chauffeur aanbelt. Het jongetje opent zelf de deur. Zijn broek is tekort, en hij zou eigenlijk nodig eens naar de kapper moeten. “Hoi Mike” zei de chauffeur. “Ik miste je vandaag, dus ik dacht ik kom maar even langs. “Weet je dat je maandag weer naar school moet, en dat ik je op kom halen met de bus?”

Taxi Kaijer verzorgt de komende vijf jaar het vervoer voor o.a. leerlingen samen met Taxi Tromp en Taxi West-Friesland. De deelnemertjes  konden  hun chauffeur ontmoeten en de taxi’s bekijken tijdens de kennismakingsdagen.  Daarnaast zorgde Taxi Kaijer voor een feestelijk tintje aan de dag, met een springkussen en kop van jut.

Wat een leuke dag, en wat een goed initiatief dat van groot belang is voor kwetsbare kinderen die aan het leerlingenvervoer deelnemen. Maar Mike was er niet. Hij wist het niet. De chauffeur vraagt Mike zijn ouders te roepen en ook aan hun vertelt hij dat hij hun zoon maandag komt halen en dat de jongen op tijd klaar moet staan. De ouders nemen het voor kennisgeving aan, herhalen wat de chauffeur zegt, tegen hun kind. De uitnodiging voor de leuke dag bij Kaijer was kennelijk aan hun aandacht ontsnapt.

De gemeente heeft een beleidskader, een budget, verordeningen en beleidsregels. Een wijkteam met sleutelfiguren en specialisten die kunnen signaleren.  De school heeft een ondersteuningsplan, een budget,  en biedt  basis-, breedte-, en diepteondersteuning. Er zijn trajectbegeleiders, intern begeleiders en schoolmaatschappelijk werkers.

Jammer genoeg hebben ouders soms geen boodschap aan deze zorgstructuren. Het probleem zit hem in het gezin. Hulde voor deze betrokken chauffeur die de moeite nam, bij Mike langs te gaan!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.