01 februari 2015

TOP, Column Piet Ligthart

In de krant kom ik soms opvallende artikelen tegen. Die springen er voor mij uit vanwege de kop. In de krant van zaterdag 10 januari viel mijn oog op de koptekst: TOP KAN NOG NIET INLEVEREN. Ik las deze titel nog een keer. Och arme, dacht ik: "KAN NOG NIET". Ze willen wel, maar ze kunnen niet. Er is ergens nog een drempeltje te slechten en daar gaan ze hard aan werken. Zodra de hindernissen zijn verwijderd gaat het inleveren beginnen.

Ik lees het stuk. Mijn mond valt open van verbazing. Het opruimen van de obstakels blijkt een jaar te gaan duren. Pas in 2016 kan het inleveren beginnen. Eerst moeten, volgend de verantwoordelijke ministers, nieuwe afspraken worden gemaakt over de salarissystematiek voor de verantwoordelijken in de zorg en de woningcorporaties. Dan volgt in 2016 voor de top in deze twee sectoren de afbouwfase.

'Moet dit proces zolang duren?', vraag ik mij af. De praktijk voor medewerkers in de zorg bewijst dat dit veel sneller kan. De medewerkers van V&D staat binnen twee weken een salariskorting van 6% te wachten. Voor de top in voornoemde sectoren geldt een jaar voorbereiding en dan volgt de afbouwfase. Niet in één keer te korten, dat zou niet kunnen? Dat het sneller kan laat de praktijk zien.

Wanneer de top voor zijn medewerkers op korte termijn weet te beslissen in te leveren, moet deze, naar mijn mening, de verantwoordelijkheid ook nemen voor zichzelf. Een betere kop had geweest: TOP WIL (NOG) NIET INLEVEREN. We zullen over een jaar weten wat de onderhandelingen over de nieuwe systematiek hebben opgeleverd.

Piet Ligthart, raadslid CDA

[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.