06 november 2016

Zaadwereld in onze achtertuin

Elk jaar rond eind september houden veel zaadbedrijven in onze regio open dagen. Ze noemen het ook wel demodagen, waarbij eigen veredelingsproducten tentoongesteld worden aan klanten en relaties van over de hele wereld. In de weide omtrek is geen hotelkamer meer beschikbaar, want als het om zaadveredeling gaat, heeft onze regio alles te bieden en dan komen mondiale spelers hier naartoe. 

Andijk is de bakermat van de internationale zaadveredeling en niet toevallig zijn ondernemersgeest en geografische ligging twee factoren die hier rond 1850 aan ten grondslag hebben gelegen. In het poldergebied bij Andijk en Wervershoof zijn een aantal demovelden te vinden. Allemaal netjes aangelegd en goed onderhouden, want meer dan voorheen willen bedrijven hun producten 'showen' en worden bezoekers, van heinde en verre, vriendelijk ontvangen en goed verzorgd. 

Dat laatste mede door lokale cateraars. Proeftuin Zwaagdijk was gastheer van het evenement 'Seeds meet Technology' waarbij een groot aantal bedrijven demonstraties geeft over bijvoorbeeld duurzame gewasbescherming, het gebruik van LED-verlichting, maar ook over logistiek, software toepassing en robotisering. De zaadwereld concentreert zich deze periode in onze West-Friese regio en dat is best bijzonder. Medemblik kan trost zijn op zo'n vooraanstaande rol in deze bedrijfstak. We hebben sowieso een groot aantal toonaangevende en innovatieve bedrijven in de Agribusiness, duidelijk een belangrijke, economische pijler voor West-Friesland. Gewoon te vinden in onze achtertuin en het is mooi om te zien dat de zaadwereld onze regio opzoekt vanwege de kennis en kunde die we hebben. Een mooi voorbeeld van regiomarketing!

Ed Meester, fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.