Bedrijfsbezoek DEEN supermarkten
Op 5 april bracht het CDA Purmerend een werkbezoek aan het hoofdkantoor van DEEN Supermarkten in Hoorn. De basis voor het supermarktconcern werd gelegd in 1933 toen de heer Deen senior zijn eerste kruidenierswinkel opende. Ontstaan uit een West-Fries familiebedrijf is DEEN sindsdien uitgegroeid tot een supermarktconcern met 80 filialen in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland. Een werkgever voor 9.000 mensen.
Personeelsbeleid
In het gesprek met Fons Deen en het hoofd P&O Simon Butter, komt duidelijk de cultuur en sfeer van het bedrijf naar voren: een persoonlijke aanpak waarbij ruimte gegeven wordt aan ieders talenten. Een bedrijf waar je je kan ontwikkelen en door kan groeien. Volop kansen, waar ook veel wordt geïnvesteerd in opleiding van het personeel. DEEN heeft interne opleidingsmogelijkheden voor het behalen van een MBO- en HBO-diploma en stimuleert medewerkers ook om een diploma te halen. Er is veel aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld jongeren met een Wajong-uitkering of mensen vanuit de bijstand die beginnen met het aanbrengen van structuur die nodig is om te kunnen werken. Met het rugzakje dat zij via het UWV of de gemeente meekrijgen, gaat de werkgever DEEN aan de slag om te kijken met welke ondersteuning iemand het beste tot zijn recht komt in het werk. Deze mensen een arbeidsplaats bieden en zorgen voor passende begeleiding zit verweven in het beleid van de organisatie. Voor Fons Deen en Simon Butter is het de normaalste zaak van de wereld, onderdeel van duurzaam personeelsbeleid.
Distributiecentrum
We bezoeken het distributiecentrum in Hoorn. Tijdens de rondleiding valt op hoe groot het is. In vele grote hallen worden producten vers verwerkt en verpakt voor de winkels. Niet door machines, maar door mensen met passie voor hun werk. Niet alleen de omvang maakt indruk op me. Ook de sociale betrokkenheid van het bedrijf, die overal in naar voren komt. Bijvoorbeeld het project dat DEEN doet in samenwerking met de voedselbank in Hoorn en mensen van de sociale werkvoorziening. De voedselbank sorteert het eten uit dat niet verkocht wordt, maar nog wel gebruikt kan worden, samen met mensen van de sociale werkvoorziening. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan en komen de producten terecht bij de mensen die het goed kunnen gebruiken. We eindigen met een bezoek aan de hal waar de bloemen verwerkt worden. DEEN koopt alles direct in op de bloemenveilig. De verse bloemen worden klaargemaakt voor verkoop in de winkels. Hier worden iedere dag honderden boeketten gemaakt. Medewerkers doen gemiddeld twee minuten over het maken van een boeket. We krijgen de gelegenheid om zelf ons eigen boeket te maken. Vakkundige dames doen voor hoe we dit moeten doen. Een kwartier verder en met kramp in mijn duim eindig ik met een boeket dat redelijk goed op het voorbeeld lijkt. Ik ben tevreden en heb grote bewondering voor de medewerkers die dit werk in twee minuten doen.
Het was een leerzaam bedrijfsbezoek bij een mooi en vooral betrokken familiebedrijf. Een werkgever waarvan we hopen dat deze nog lang in Purmerend te vinden is.
Eveline Tijmstra
Wethouder