75 Purmerend Museum
Op 10 december vierde het Purmerends Museum haar 75 jarig bestaan. De dag was gekoppeld aan de feestelijke opening van vernieuwde entree en aardewerkzaal. De plannen voor het museum begonnen in 1934 wat zes jaar laten leidde tot de oprichting van de oudheidskamer Purmerend. In 1946 werd deze omgevormd tot de Stichting Purmerends Museum. De collectie leidde een zwervend bestaan totdat in 1987 het museum zijn vast plek kreeg in het verbouwde stadhuis aan de Kaasmarkt.
Educatie en overdracht kennis (cultuur)historie
Bij het 75-jarig bestaan lanceerde het Museum het tekenschrift dat komend jaar aan alle basisschoolleerlingen in Purmerend uitgereikt wordt. Dit raakt meteen één van de punten waarvoor het museum van belang is voor Purmerend. Het museum organiseert verschillende educatieve activiteiten voor zowel het primair als het voortgezet onderwijs. Deze overdracht van kennis over de (cultuur)historie van Purmerend draagt bij aan de identiteit van onze stad en omgeving. Het vertelt ons het verhaal van ons gebied en leert ons lessen over wie wij zijn. Het tekenschrift laat jongeren op een leuke en creatieve manier kennismaken met het museum. Een museum dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt en waar vele vrijwilligers actief zijn.
Bijdrage aan Stadspromotie
De medewerkers en vele vrijwilligers van het museum vormen met hun enthousiasme en betrokkenheid de ambassadeurs van onze stad. Het tweede punt waarom het museum van belang is. Het draagt in belangrijke mate bij aan de promotie van onze stad. Een museum is bij uitstek geschikt om het verhaal van een stad te vertellen en de identiteit van Purmerend te versterken. Onder meer door de collectie die bestaat uit bijzonder (Purmerends Jugendstil) aardewerk, en werk van J.J.P. Oud, Mart Stam en Jac. Jongert. Door middel van wisselende exposities springt het museum in op actuele onderwerpen en blijft het ook verrassend.
Een nieuw jasje
In vijfenzeventig jaar is er uiteraard flink wat veranderd. Want ook musea waarin het verleden een centrale rol speelt, ontkomen er niet aan hun blik soms op de toekomst te richten. Vandaar dat werd besloten tot een nieuwe opzet en renovatie van het gebouw zelf en de inrichting. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan het vernieuwen van de entree en de aardewerkzaal, het middelpunt van het museum. Er is niet alleen hard gewerkt door aannemers en medewerkers van het museum, maar ook door vele vrijwilligers. Dit heeft ervoor gezorgd dat het museum ook de komende jaren het verhaal van de marktstad en de kunstenaars en architecten die zij heeft voorgebracht kan blijven uitdragen. Een plek waar inwoners, toekomstige inwoners en toeristen nog lang kunnen genieten van de wisselende collecties. Een plek waar mensen samen komen en waar iets te doen is voor jong en oud.