01 mei 2018

Aantal leden rekenkamercommissie wordt verkleind

Donderdag 19 april was mijn eerste optreden als commissielid voor AZ. Nerveus voor het indrukken van de spreekknop, want wat nu als de microfoon het niet doet, wat als je een kriebel krijgt in je keel, allemaal zorgen voor niks, maar gewoon gezonde spanning.

Uiteraard hebben we de stukken goed voorbereid en ditmaal betrof één van de agendapunten een wijzigingsvoorstel van de rekenkamercommissie van Purmerend en de Beemster. De rekenkamer is een onafhankelijke commissie die de gemeenteraad ondersteunt bij haar controlerende taak en die onderzoekt of het gemeentelijke beleid goed is uitgevoerd en het gewenste effect heeft gehad. Zij kijkt daarbij ook of er geen geld is verspild. Door middel van haar onderzoeken wil de rekenkamer een constructieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van bestuur van de gemeente Purmerend.

De rekenkamer commissie bestaat op dit moment uit 9 leden, waarvan 5 extern en 4 intern (raadsleden van de gemeenteraad van Purmerend en Beemster). De reden dat er meer externe leden betrokken worden is om eventuele politieke lading te voorkomen. In oktober 2017 heeft de rekenkamercommissie een voorstel gedaan om het leden aantal te verminderen naar 7 leden, ook hier een meerderheid voor de externe leden (4 leden extern en 3 leden intern). Van de 3 interne leden is er dan plaats voor 2 mensen uit Purmerend en 1 lid uit Beemster.

Van B&W hebben wij een prima overzicht ontvangen met de gevolgen en wijzigingen en hebben daarom besloten om in te stemmen met deze wijzigingsvoorstel.

Michel Segers
>Commissielid AZ

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.