17 juni 2017

Algemene Beschouwing Kadernota

Geachte voorzitter, College, collega raadsleden, ambtelijke organisatie, toehoorders op de tribune en zij die meeluisteren via internet.

De kaderbrief 2018- 2021 ligt voor ons. Een kaderbrief waarvoor door de ambtelijke organisatie veel werk is verzet. De kaderbrief is een helder en duidelijk stuk, begrijpelijk en goed leesbaar. Complimenten daarvoor aan de opstellers.

Met de kaderbrief vraagt het College ons als Raad of wij het eens zijn met de gekozen richting. Om vooruit te gaan is het soms verstandig om achterom te kijken. Wij zullen dat dan ook zeker enigszins doen.

Het CDA constateert dat we de ambities voor de stad, zoals verwoord in het coalitieakkoord, hebben gerealiseerd.

We denken dan aan:

  • De decentralisaties in het sociaal domein
  • Doorontwikkeling van sociale wijkteams
  • De aanpak van eenzaamheid
  • Openbaar vervoer voor ouderen
  • Het woondebat
  • Verbetering van de afvalscheiding
  • Realisatie van woningen in de Kop van West en Klein Where.

Deze kaderbrief beschrijft de financiële positie van de gemeente Purmerend. Ik weet het dat ik 'oude koeien uit de sloot haal', maar de economische cyclus van '7 magere koeien, jaren', die nu weer is afgelost door '7 vette koeien, jaren', moet niet leiden tot meer uitgaven, maar juist voor een grotere algemene reserve voor weer slechtere tijden. Het College heeft dit goed begrepen met de zinsnede: 'er is weinig ruimte voor structureel beleid'. Wel zijn investeringen mogelijk in datalab, stadspromotie en de verdere ontwikkeling van de agenda Purmerend 2040.

Met een Algemene Reserve van € 15 miljoen en een weerstandsvermogen van € 14 miljoen lijkt het redelijk goed op orde in Purmerend. Het CDA is ook erg content met in de bijlage B: Verkorte weergave benodigd Weerstandsvermogen, opgenomen post voor renterisico. Als de Europese Centrale Bank (ECB) zijn opkoopprogramma stopt en deze is wel weer verlengd tot eind 2017, dan mogen we verwachten dat de rente weer gaat stijgen, met alle gevolgen van dien.

Het CDA is wederom tevreden over de OZB, die wordt aangepast met de consumenten prijs index (CPI) van januari 2017.

Het CDA maakt zich wel zorgen over de regionale ontwikkelingen t.a.v. de Metropoolregio Amsterdam. Het CDA onderschrijft de samenwerking en de belangen die er mee gemoeid zijn, zoals de ambitie om 10.000 extra woningen te realiseren en het op peil houden van de bereikbaarheid, maar voor de gemiddelde raadslid in Purmerend en zo bleek ook bij ons werkbezoek in Hilversum een ver van mijn bedshow en de angst t.a.v. het democratische gehalte van de MRA. Als gemeenten mogen we wel zienswijze geven over processen, die vaak al onomkeerbaar in gang zijn gezet.

Het CDA is verheugd met de doelstelling van het College om in de uitvoering in het sociaal domein de doelstelling te hanteren van snellere en betere zorg verlenen aan mensen die het nodig hebben.

Het is fijn om te constateren dat via de woondebatten naar voren is gekomen dat Purmerenders graag in Purmerend willen blijven wonen. Maar dat betekent dat er meer woningen moeten komen. Dit vraagt om een visie, o.a. over parkeer- en hoogbouwvraagstukken. Dit alles onder de naam van 'Purmerend 2040'. Hoe verplaatsen wij ons in 2040? Met een zelfrijdende auto, aangevraagd met een app? Geen bezit meer van een auto, maar alleen nog de vraag naar mobiliteit? Hebben we dan nog wel parkeerplaatsen nodig bij ons huis? Dit soort aspecten moeten meegenomen worden in de visie op 'Purmerend 2040'.

Ik kom tot een afronding.

Het CDA wil alle partijen bedanken voor de samenwerking of het nu coalitiepartners zijn rond dit College of de oppositiepartijen die constructief meedenken en kritisch zijn om het College scherp te houden.

Het CDA wil het hierbij laten en bij deze gelegenheid wil het CDA het College en de medewerkers danken voor hun inzet en Gods zegen vragen over de stad.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.