04 november 2017

CDA: verlagen eigen bijdrage Wmo en afschaffen eigen bijdrage dagbesteding

Het CDA diende samen met de PvdA, D66 en Leefbaar tijdens de raadsvergadering twee amendementen in bij de aanpassing van het Wmo beleid die gaan over de bijstelling van de eigen bijdrage.

Invoering abonnementstarief van 17,50 per vier weken per 1 januari 2018
Met het eerste amendement wil het CDA aangekondigd rijksbeleid naar voren halen. In het regeerakkoord staat aangegeven dat per 1 januari 2019 de eigen bijdrage in de Wmo niet meer afhankelijk is van gebruik, vermogen en huishoudsamenstelling, maar over gaat naar een abonnementstarief van 17,50 per vier weken. Dit betekent voor veel mensen die gebruik maken van een Wmo voorziening een verlaging van de eigen bijdrage. Het voorstel om dit al per 1 januari 2018 in te laten gaan en de eenmalig kosten hiervan te dekken uit het verwachte overschot Wmo 2017 is aangenomen.

Afschaffen eigen bijdrage dagbesteding
Met het tweede amendement wil het CDA voor de dagbesteding de eigen bijdrage geheel afschaffen. Door zorgverleners en adviesraad wordt aangegeven dat mensen met dementie voor dagbesteding afhaken vanwege de hoogte van de eigen bijdrage. Dagbesteding vergroot de kwaliteit van leven, voorkomt eenzaamheid, geeft structuur aan de dag, maar misschien nog wel het belangrijks: het heeft een zeer belangrijke functie voor het ontlasten van de mantelzorger. Daarom vindt het CDA het van belang dat voor de dagbesteding alle drempels worden weggenomen. Met deze maatregelen bereiken we de groep waar het om gaat: mensen en gezinnen waarbij het gebruik van dagbesteding van belang is en die hier nu vanaf zien vanwege de eigen bijdrage van afzien. Ook dit voorstel werd aangenomen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.