23 september 2021

Hotel, natuur, recreatie en wandelbos

De komst van een hotel in de kom A7 oftewel het Beusebos is een dossier dat al lang op de tafel van deze raad ligt. Ik kan mij nog herinneren dat ik hier voor het eerst het woord over mocht voeren in 2015. Destijds over het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet. Al ver voor mij tijd is er in de raad uitvoerig gesproken over deze ontwikkellocatie en stelde GroenLinks zelfs voor om de sportvelden hierheen te verplaatsen. Al kan ik me niet voorstellen dat ze dat nu nog een goed idee zouden vinden.

Inmiddels ligt er een bestemmingsplan dat de komst van het Van der Valk hotel mogelijk maakt gecombineerd met een voorstel om de rest van het Beusebos in te richten als natuur, recreatie en wandelbos. Het zal geen verrassing zijn dat het CDA erg blij is met deze plannen. Ik denk dat wij daarmee een uitstekende balans hebben gevonden tussen natuur, recreatie en ondernemen. Niet voor niets hebben wij in ons verkiezingsprogramma hierover het volgende opgenomen:

Het CDA is voorstander voor de realisatie van een hotel in de Kom A7, waarbij de rest van het gebied ingericht wordt als natuur-/recreatiegebied en als wandelbos. Realisatie hiervan zorgt voor uitbreiding van overnachtingsmogelijkheden, toevoeging van werkgelegenheid en een toegankelijke plek om te genieten van het groen.

Overigens begrijpt het CDA ook dat niet iedereen hier dezelfde afweging maakt. Neem alleen al de insprekers tijdens de commissievergadering. Allemaal hebben zij verschillende ideeën over hoe we dienen om te gaan met het gebied naast de A7. Waar de ene inspreker de komst van het hotel toejuicht, wil de ander nog wel een stap verder gaan en het gehele bos platgooien en ontwikkelen. Daar tegenover staan ook insprekers die oproepen om vooral niets te doen of het gebied wel attractiever te maken maar vooral geen hotel te realiseren.

Het is aan ons raadsleden om op basis van al die verschillende belangen een goede afweging te maken. Wat het CDA betreft hebben we die gevonden in de voorliggende plannen. Plannen die het mogelijk maken om straks lekker te gaan wandelen en kop koffie te nemen in het hotel en vanuit de sky-lounge te genieten van het Unesco werelderfgoed aan de ene zijde en het prachtige veenweidegebied aan de andere zijde.

Meer informatie vindt u op: https://www.purmerend.nl/hotel-en-natuur-samen-kom-a7

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.