11 mei 2017

Kunst en cultuur in Purmerend

Op 30 april jl. opende CDA-commissielid Annemiek Nuijens de voorjaars-tentoonstelling van een expositie van beelden, schilderijen, sieraden van tal van exposanten op het Kerkhof Overweerse Polderdijk. Deze expositie loopt t/m zondag, 18 juni, de beelden in de beeldentuin blijven staan tot en met 24 september. Dit alles is zeer de moeite van een bezichtiging waard. In haar openingswoord roemde Annemiek Nuijens zowel het hof als het werk van de exposanten.

Zodra je de fraaie toegangspoort van deze oase doorgaat, wordt je direct geconfronteerd met de sfeer van een bijzondere en fraaie landschapstuin. Ik complimenteer allereerst degenen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de instandhouding.

"Waar de nevel van herinnering nog tussen de bomen hangt". Deze zin is niet van mij, ik heb het gepikt en gebruikt omdat ik de zin zo beeldend vind. Deze tuin is een synthese tussen nut en noodzaak. Een hof, waar plaats is voor onze overleden dierbaren, maar waar de rust ook wordt benut voor het aanschouwen van beeldende kunst, waar wordt getoond, gezongen en gedicht. En hierdoor bruis het van leven. Het pad rondom deze tuin straalt symboliek uit, omarmt je als het ware; heet je welkom. 

Vandaag openen we een brede expositie van beelden, sierraden en schilderijen, samengesteld uit werk van professionele kunstenaars en liefhebbers van kunstbeoefening. En ik noem hun namen allemaal omdat ze allemaal belangrijk zijn. Jans van Baarsen, Joke Beers, Rob Cerneüs jr. Mechteld Feijtel, Theo Haring, George van Heeteringen, Gerard Howeler, Chiel Krabbenbos, Mirjam de Nijs, (Dieter Pflug), Corrie Schmelter, Nell Verbeek en  Caroline Waltman. 

Het zijn veel namen en veel kunstwerken, maar U als bezoekers hebt tot 18 juni de tijd voor het werk van de hoofdexposanten Rob Cerneüs, Dieter Pflug en Corrie Schmelter. En tot 24 september om de beelden van de anderen in de tuin te komen bewonderen. 

Ze hebben ziel en zaligheid gelegd in hun werk. Zij hebben gepoogd om met behulp van hun materiaal, inspiratie en creativiteit kunst te maken. Zij hebben de moeite genomen om hun werk hier te brengen. Voor deze gelegenheid op deze bijzondere plek om met hun creaties uw zinnen te prikkelen. Geniet ervan. Wat let u! Misschien bent zo onder de indruk, dat u tot een aankoop te bewegen bent. 

U mag er alles van vinden mooi, lelijk, intiem, ontroerend, onbegrijpelijk, herkenbaar, aantrekkelijk, vernieuwend, maar wel graag beoordelen met een open houding en besef van de intensiteit waarmee de kunstwerken tot stand zijn gekomen. Kunstuitingen zorgen dan voor verbinding tussen mensen. Kunst is een noodzaak. Een samenleving zonder kunst en cultuur is voor mij ondenkbaar. U vindt in mij een warm pleitbezorger. 

Bij mijn terugkomst in de Marktstad in 1984 viel mij op dat er zo weinig culturele cohesie was. Er gebeurde wel van alles, maar het voelde als los zand. Ik miste de samenhang. Een samenhang die inspirerend werk en versterkt. Een cultureel hart. Mogelijk is het besef van de waarde van kunst en cultuur ondergesneeuwd in de bouwdrang vanaf de zestiger jaren. 

Als je kijkt naar de ontwikkeling na 1984 is er veel veranderd. We hebben de Purmaryn gekregen, De Verbeelding, Filmhuis, Wherelant, de twee Musea, het NKT, de Dichterskring Waterland, Muziekschool, Groepen kunstenaars bundelen hun activiteiten, zoals Chiel Krabbenbos met P-Art. 

En dan de Kunst en Crearoute die sinds 2002 jaarlijks plaats vind. Kunst zichtbaar, laagdrempelig en toegankelijk maken. De onderlinge samenwerking tussen deze instellingen vult de agenda en dat stemt me nu hoopvol. Al blijft er altijd wel iets te wensen over. Een Galerie zou voor een stad van 80.000 inwoners niet misstaan. Ik deel de mening van vrijwilliger Kees Karstenberg in deze.

De gemeente heeft ook een functie. Het in stand houden van grote culturele instellingen is een taak van de gemeente. Die moet ondersteunend zijn waar nodig, ook aan kleinere initiatieven. Het is niet zo dat cultuur pas cultuur is wanneer er subsidie aan wordt gegeven. 

Belangrijk zijn de vele amateurverenigingen die onze gemeente kent en die voedend werken. De culturele sector kan niet bestaan zonder de vele mensen die op amateurbasis actief zijn, o.m. door muziek maken, toneel spelen, aan ballet doen, schilderen, beeldhouwen. Keramiek, fotografie etc. Deze vormen dragen bij aan de verbetering en versterking van de lokale cultuur en zorgen voor ontmoeting tussen mensen. 

Waar mensen van verschillende achtergronden elkaar vinden in een gezamenlijke hobby, ontstaat begrip en wederzijds respect. 

Na deze bespiegeling wil ik u niet langer van de kunst en de versnaperingen afhouden. Ik dank u voor u aandacht en wens de Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk en alle exposanten veel succes met deze tentoonstelling op deze prachtige plek.’’

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.