18 mei 2017

Oefening Bedrijfshulpverlening/brandweer in Middelhof succesvol

Op 18 april heb ik als CDA lid en als voorzitter van de cliëntenraad Middelhof een grote bedrijfshulpverleningsoefening bijgewoond. In Middelhof te Middenbeemster, onderdeel van de Zorgcirkel, wonen 30 mensen met dementie. De bedoeling was ondanks de oefening, het normale zorgproces niet te verstoren. In samenwerking met de brandweer Zaanstreek Waterland werd deze oefening gehouden.
Tijdens deze BHV oefening wordt nagegaan of de alarmering goed werkt, alle communicatiemiddelen functioneren en natuurlijk ook gekeken of de Bedrijfshulpverleners hun taken volgens protocol uitvoeren. Op deze manier kunnen bij een echte calamiteit mogelijk slachtoffers worden voorkomen.

Er werd brand in een wasmachineruimte in scene gezet. Daadwerkelijk stond onmiddellijk de gang vol rook en ging de automatische alarmering af. De BHV’ers van Middelhof kwamen direct in actie om de (lotus) bewoners van hun kamer te halen en naar buiten te brengen. Mensen met dementie hebben soms de neiging zich in hun kamer te verstoppen als er een alarm af gaat. De kamer moet dus goed doorzocht worden.

De brandweer was snel ter plaatse en wilde onmiddellijk het aantal bewoners en het aantal slachtoffers in kaart hebben. Dit om aan bijvoorbeeld ambulance personeel door te geven. Een (lotus)slachtoffer bevond zich in een afgesloten doucheruimte waarvan de sleutel niet snel voor handen bleek. Een ander bedlegerig (lotus)slachtoffer werd door de brandweer niet met matras en al naar buiten vervoerd. Het blijkt voor de brandweer belangrijker bewoners zo snel mogelijk uit de rook te krijgen dan ander lichamelijk letsel te voorkomen.

Na afloop vond er een evaluatie plaats van deze oefening plaats om zo te komen tot eventuele verbeterpunten voor de Bedrijfshulpverlening van Middelhof.

Ik vond het bijzonder te zien hoe levensecht deze oefening was en wat er
in de praktijk voor nodig is om calamiteiten tot een minimum te beperken.

Liesbeth Roet

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.