11 oktober 2017

Purmerbos bestaat 30 jaar

Het Purmerbos bestaat dit jaar 30 jaar. Staatsbosbeheer beheert het bos sinds het ontstaat ervan. Op 8 oktober vond ‘De dag van het Purmerbos’ plaats.

Het Purmerbos is een jong volwassen bos van 30 jaar. Voor een bos is dat eigenlijk nog piep jong.  Het is nooit de bedoeling geweest om in de Purmer een bos aan te leggen. Meer dan 30 jaar gelden heeft de gemeente Purmerend op verzoek van het Rijk en Provincie deze grond aangekocht bedoeld voor woningbouw, omdat Purmerend de groeikernstatus had. Een aangenomen motie in de Provinciale Staten heeft ervoor gezorgd dat dat de Purmer niet bebouwd mocht worden en uit de woningbouwplannen gehaald werd.

Dit besluit van de Provincie heeft een enorme impact gehad op Purmerend. Duur aangekochte grond was opeens niets meer waard. De schulden liepen in de tientallen miljoenen guldens en Purmerend werd in één keer artikel 12 gemeente. Eenvoudig gezegd betekend dat je als gemeente de rekeningen niet meer kan betalen en dat je onder toezicht van de Provincie wordt geplaatst. In de jaren 80 betekende dit een zachte sanering, heel anders dan nu, zonder belastingverhoging. De grond werd verkocht aan Staatsbosbeheer die hier een bos en een mooi stuk natuur van gemaakt heeft. Aan het einde van die artikel 12 status hadden we in Purmerend een prachtige voorziening erbij: het Purmerbos.

Inmiddels is het Purmerbos niet meer weg te denken uit Purmerend.

Het Purmerbos kent 1 tot 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Waarvan 224.000 unieke bezoekers. Veelal mensen uit Purmerend, dat laat wel zien hoe belangrijk dit stuk natuur is voor de kwaliteit van de leefomgeving in de stad.

De meeste mensen komen hier om lekker te wandelen met of zonder hond. Maar er wordt ook gefietst, gespeeld en paard gereden of even lekker een frisse neus gehaald.

Het is mooi op dat we dit hebben in Purmerend en dat we het 30 jarig bestaan kunnen vieren. Ook is het te waarden dat Staatsbosbeheer er alles aan doet, ondanks dat dit niet altijd makkelijk is door de bezuinigingen die de landelijke overheid aan hen heeft opgelegd, om dit bos goed te beheren en toegankelijk en aantrekkelijk te houden voor bezoekers.

Tijdens de dag van het Purmerbos was er van alles te doen. Georganiseerd door Staatsbosbeheer, de Scouting, Spurd, IVN of de manege en nog veel meer partijen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.