Sociaal kapitaal helpt ons allemaal
Wat is eenzaamheid.
Er zijn heel veel definities van eenzaamheid. Eenzaamheid heeft veel gezichten. Vaak komt het neer bij een gevoel dat je ervaart van gemis van contact met vertrouwde mensen. Het gevoel hebben er niet toe te doen, buitengesloten voelen, op zoek zijn waar je bij hoort, worstelen met je leven, een maatje missen, alleen op kamers, geen luisterend oor ervaren. Oplossen van eenzaamheid begint met herkenning en erkenning.
Eenzaamheid komt voor in alle leeftijden. Het kan van korte duur zijn, maar ook langdurig. Mensen zijn sociale wezens en hebben mensen nodig. Mensen kunnen niet zonder elkaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat langdurige eenzaamheid op den duur gezondheidsklachten kan veroorzaken. Hoe zet je de stap over de drempel om te werken een konvooi van mensen om je heen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan.
Professor Jenny Gierveld, een autoriteit op het gebied van Eenzaamheid, zegt dat een sociaal netwerk en het onderhouden ervan de belangrijkste remedie is tegen eenzaamheid. Ik vind het een sociale plicht om, daar waar mogelijk en gewenst, iets te doen aan ongewenste eenzaamheid. Dit vraagt om actie van ons allemaal. Sociaal kapitaal helpt ons allemaal.
Het CDA Purmerend heeft concreet in eerdere jaren meegewerkt aan een symposium over eenzaamheid; interviews gehouden met ouderen en werkers in het veld. We hebben met een postercampagne aandacht gevraagd voor dit probleem. We hebben een gezellige toneelavond georganiseerd in het Stamhuis. Ieder jaar koken we voor een Samen Eten project in de Taborkerk. Allemaal om mensen over de drempel te helpen om in beweging te komen.
Dit jaar vragen we weer aandacht met een postercampagne en op de sociale media. “Sociaal kapitaal helpt ons allemaal”. Zo geven we vanuit de politiek ‘handen en voeten’ aan de strijd tegen eenzaamheid.
Op politiek vlak heeft het CDA gedaan gekregen de er geld beschikbaar kwam voor een onderzoek door de GGD om te onderzoeken hoe groot het eenzaamheidsprobleem is in Purmerend. Gebleken is dat dat de helft van de ouderen zich matig tot ernstig eenzaam voelt en dat in de wijk Wheermolen eruit springt. Hieruit is het project BuurtBlik ontstaan naar een Haarlems voorbeeld. Ouderen gaan, ondersteund door medewerkers van Wonen Plus, in opdracht van de gemeente, met microfoon en iPad op pad om mensen te filmen over allerlei activiteiten in Purmerend en te bewegen om mee te doen. Zij geven er handen en voeten aan. We steunen deze activiteiten van harte en waren daarom aanwezig bij de aftrap tijdens de Open Dag bij moestuinvereniging Het Doplaantje.
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wordt veel gepubliceerd over mogelijkheden om er op uit te gaan en mensen te ontmoeten. Kom in actie en vraag iemand mee. Sociaal Kapitaal Helpt Ons Allemaal.
Annemiek Nuijens.