21 juni 2017

Wandelroutes en rustpunten

Ouderen of mensen die slecht ter been zijn willen ook graag op straat een rondje kunnen lopen of een praatje kunnen maken. Naast het sociale aspect is het ook gewoon goed voor de gezondheid als mensen blijven bewegen. Een wandeling maken kan in deze gevallen echter vaak alleen als er op de looproutes voldoende plekken zijn om even uit te rusten. Dat vraagt om voldoende zitbankjes op aantrekkelijke plaatsen. Toch ontbreekt het hieraan vaak in de buitenruimte. Zo zijn bij de herinrichting van de Westerdraaij twee bankjes verwijderd en niet meer teruggeplaatst. Ondanks de verschillende aandacht die hiervoor is gevraagd vanuit zowel inwoners als de wijkkerngroep heeft dit tot op heden nog niet geleidt tot het herplaatsten van de bankjes.

Het CDA heeft hierover de volgende vragen gesteld aan het college:

  • Bent u het met ons eens dat het voor ouderen mensen, maar ook andere mensen die slecht ter been zijn, belangrijk is om buiten een wandeling te kunnen maken en dat de aanwezigheid van voldoende uitrust mogelijkheden hierbij essentieel zijn?  

  • Bent u het met ons eens dat het dijkje aan de Westerdraaij een mooie wandelroute is voor o.a. buurtbewoners uit de Overwhere, waar veel ouderen wonen?  

  • Bent u bereid om nog deze zomer de twee bankjes aan de Westerdaaij die zijn verwijderd terug te plaatsen, zodat de dijk weer gebruikt kan worden door mensen die het nodig hebben om tijdens een wandeling even uit te rusten?  

  • Heeft u zicht op de belangrijke/meest gebruikte looproutes? Zo ja, zijn er op deze routes voldoende uitrust mogelijkheden? Zo niet, bent u dan bereid om als pilot in één wijk over dit onderwerp het gesprek te voeren met diverse wijkvertegenwoordigers, zorgcentra, ouderenbonden en Spurd om te kijken wat de meest gebruikte routes zijn en of deze voorzien zijn van voldoende uitrustpunten?

Pascal Verkroost    

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.