10 april 2017

Wijken Centrum en Gors starten met JOGG-aanpak

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 8 kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar (12,5 procent) overgewicht. In Purmerend zijn deze getallen zelf nog iets hoger (14 procent). De gemeente heeft op basis van deze cijfers besloten het tegengaan van overgewicht te kiezen als één van de speerpunten in het gezondheidsbeleid. Daarom is Purmerend sinds september 2012 JOGG-gemeente. JOGG staat voor: Jongeren Op Gezond Gewicht.

We zijn begonnen met deze aanpak in de wijken Overwhere en Wheermolen en later volgde de wijken Purmer-Noord en Purmer-Zuid. Na drie jaar is de balans opgemaakt en zien we de positieve resultaten. Bij 4, 5 en 10 jarigen is het overgewicht gedaald en bij 2-jarigen is het aantal gelijk gebleven. Dat is bemoedigend. En tegelijkertijd laat het ook zien dat een dergelijke verandering echt iets is van de lange adem.

Centrum en Gors is één van de gebieden die nog niet gestart is met een JOGG-aanpak. Op 30 maart jl. is daarvoor de eerste startbijeenkomst georganiseerd. Ik vond het mooi om te zien dat vele verschillende partijen aanwezig waren, want iets doen tegen overgewicht kunnen we ook echt alleen maar samen.

Voor individuele ouders is het vaak heel lastig om dingen te veranderen. Je kan jou kind misschien geen limonade mee willen geven naar school, maar als de hele klas wel limonade meekrijgt is dat ongelofelijk moeilijk om vol te houden. De visie van JOGG is dan ook niet om in te zetten om de individuele ouders te bereiken en te adviseren, maar om samen met elkaar de omgeving te veranderen, waardoor het makkelijker en vanzelfsprekender is om gezonde keuzes te maken. En zoiets kunnen we natuurlijk nooit vanuit de overheid alleen doen. Daar zijn alle partijen voor nodig. Het gaat daarbij om kleine stapjes die blijvend zijn. Dat is veel effectiever dan een eenmalig groot evenement. Een klein stapje is bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf eens met elkaar nadenken: waarom schenken we eigenlijk limonade en geen water? Bij jongeren tussen de 0-4 is de meeste winst te behalen. Niet zo zeer dat deze kinderen dan al heel veel overgewicht hebben, maar dat is de leeftijd dat ingesleten gewoonten ontstaan en bepaald gedrag aangeleerd wordt. 

Een andere stap kan zijn om met de scholen nog eens kritisch te kijken naar het traktatiebeleid. Ik heb zelf twee dochters en het valt me op dat de traktaties bij hun in de klas steeds groter worden. Ondanks dat de school er regelmatig aandacht voor vraagt in de nieuwsbrief. Het zit in onze cultuur dat een verjaardag gevierd wordt met wat lekkers. Maar één snoepje is ook voldoende, daar zijn kinderen even blij mee. Dat hoeft echt geen zak vol te zijn. Daarnaast zijn er ook voldoende alternatieven voor een gezonde traktatie.

Een gezonde omgeving zorgt voor gezonde kinderen. Laten we met elkaar de handen ineen slaan om met kleine stapjes te komen tot een echte verandering. Alleen samen kunnen we hier wat aan doen. 

Eveline Tijmstra

Wethouder 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.